Avioliittoon vihkiminen

"Rakkaus on kärsivällinen,  rakkaus on lempeä." (1. Kor. 13:4)

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon.

Seurakunta rukoilee Jumalan siunausta avioparille. Liitto ei ole kiinni vain ihmisistä, vaan Jumala siunaa yhteistä elämää.

Avioliittolain mukaan kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun avioliiton esteet on tutkittu ja avioliittoon aikoville on annettu tästä todistus. Tämän lisäksi molempien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Yleistä lisätietoa esteiden tutkinnasta ja esteettömyystodistuksesta, vihkikeskustelusta sekä vihkimisen kulusta löydät sivun oikean reunan linkeistä. Linkeissä on myös tietoa siitä, ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin ja mitä avioliiton siunaaminen tarkoittaa.

Vihkitoimituksen varaaminen ja esteiden tutkinta Janakkalan seurakunnassa.

Avioliittoon vihkimisiä toimitetaan Janakkalan seurakunnan kaikissa kolmessa kirkossa: Pyhän Laurin kirkossa, Tervakosken kirkossa ja Turengin kirkossa. Avioliittoon vihkimisestä ja toivomansa kirkkotilan varauksesta sovitaan ottamalla yhteyttä seurakuntatoimistoon. Kihlaparin niin halutessa vihkimisiä toimitetaan myös muualla, kuten kotona, erilaisissa juhlapaikoissa, mökillä tai jopa parin harrastuksiin liittyvissä paikoissa. Mikäli pari toivoo vihkimistä muualla kuin kirkossa ja jossa on läsnä esimerkiksi vain tarvittavat kaksi todistajaa, on heidät mahdollista vihkiä esimerkiksi Turengin seurakuntakeskuksen tiloissa.

Janakkalan seurakunnan jäsen saa tehdä vihkivarauksia ilman aikarajaa, mutta muiden seurakuntien jäsenien vihkimisvarauksia seuraavalle kesälle otetaan yleensä vastaan kuluvan vuoden marraskuun 1. arkipäivästä lähtien joko numerossa 03 656950 tai henkilökohtaisesti käymällä seurakuntatoimistossa, Juttilantie 2, Turenki.

Janakkalan seurakunnassa pappien työnjaossa on sovittu toimitusvuoroista.  Mikäli vihkipari toivoo toimittajaksi tiettyä pappia, he voivat oltuaan yhteydessä seurakuntatoimistoon, ottaa yhteyttä myös toivomaansa pappiin.

Esteiden tutkinta pitää hoitaa asiointipalvelussa tai  Tampereen aluerekisterikeskuksessa viimeistään viikkoa ennen häitä. Tampereen aluerekisterikeskuksen puhelinpalvelu arkisin klo 9–15 puh. 03 2190 222.

Vihkimusiikki

Janakkalan seurakunnan kanttorit keskustelevat mielellään yhdessä vihkiparin kanssa vihkitoimituksen musiikista esimerkiksi vihkikeskustelun/-harjoituksen yhteydessä tai olemalla suoraan yhteydessä heihin puhelimitse tai sähköpostitse. Seurakunnan työntekijöinä myös kanttorit vastaavat vihkitoimituksen hengellisestä luonteesta. Ne musiikkitoiveet, jotka eivät musiikin luonteen takia sovellu kirkkoon, voi toteuttaa hääjuhlassa.

 

Avioliiton siunaaminen

Mikäli pari on vihitty maistraatissa, voidaan sen jälkeen toimittaa avioliiton siunaaminen. Se pidetään yleensä seurakunnan tiloissa, useimmiten kirkossa. Avioliiton siunaamisen kaava on hyvin samanlainen kuin vihkimisen kaavakin. Avioliiton siunaamisen jälkeen monet viettävätkin vasta ns. hääjuhlaa ja kutsuvat sukulaiset ja ystävät mukaan juhlaan.

Avioliiton siunaaminen varataan seurakuntatoimistosta.

Pastori Eija Tujula vihkiparin kanssa Pyhän Laurin kirkossa.
Pastori Eija Tujula vihkiparin kanssa Pyhän Laurin kirkossa.