rippinuorten alba ja hihat

Rippikoulu

Rippikoulut

Voit tutustua vuoden 2020 rippikouluesitteeseen täällä

1.6. voimaan astuvien Suomen hallituksen uusien linjauksien myötä voimme ilolla ilmoittaa, että järjestämme kesän rippileirit ja päiväkoulun alkuperäisten aikataulujen mukaisesti.

Leireille laaditaan turvallisuus- ja hygieniaohjeet, joita kaikkien osallistujien pitää noudattaa huolellisesti.

Jos leirille osallistuminen ei tässä tilanteessa tunnu hyvältä ajatukselta, ilmoittakaa asiasta 18.5 mennessä pastori Petra Niemelle (puh. 044 7656 961, petra.niemi@evl.fi). Ensisijaisena vaihtoehtona on päivärippikoulu Tarinmaan koululla 16-23.7. (konfirmaatio 26.7.)

Kokoontumisrajoitusten vuoksi kirkkoon voidaan ottaa korkeintaan 50 350 (päivitetty 28.5.) henkilöä kerrallaan. Konfirmaatiot hoidetaan siten, että jokainen rippiryhmä jaetaan kolmeen osaan, ja näille kullekin järjestetään samana päivänä oma, noin 30-45 minuuttia kestävä konfirmaatiomessu. Vieraiden määrää ei tarvitse rajoittaa. 

Konfirmaatiokuva otetaan etukäteen, konfirmaatioharjoituksen yhteydessä. Näin koko ryhmä saadaan samaan kuvaan.

Konfirmaatioiden uusi aikataulu:

 • Pienryhmärippikoulu: 6.6.2020 klo 12 (HUOM! MUUTTUNUT PÄIVÄ!)
 • Talvirippikoulu: 7.6.2020 klo 12, 13 ja 14
 • Rantalahti I: 14.6.2020 klo 12, 13 ja 14
 • Högsåra: 4.7.2020 klo 12, 13, ja 14 (HUOM! MUUTTUNUT PÄIVÄ!)
 • Rantalahti II: 5.7.2020 klo 12, 13, ja 14
 • Rantalahti III: 12.7.2020 klo 12, 13, ja 14
 • Rantalahti IV: 19.7.2020 klo 12, 13 ja 14
 • Päivärippikoulu: 26.7.2020 klo 12 ja klo 13

Näin suoritat riparipassin tehtävät koronavirusepidemian aikana:

Puuttuvan messumerkinnän voit korvata katsomalla Janakkalan seurakunnan jumalanpalveluksen YouTubesta. Vastaa seuraaviin kysymyksiin, ja lähetä vastaukset oman ryhmäsi opettajalle.

 • Mikä oli päivän aihe?
 • Mikä oli päivän liturginen väri?
 • Mikä oli mielestäsi kivoin virsi?
 • Mitä ajatuksia saarna sinussa herätti? (vastaukseksi ei riitä ”ei mitään” tai ”ihan kiva”)

Puuttuvan Kauneimmat Joululaulut –tilaisuuden ja  vapaavalintaisen seurakunnan tilaisuuden voit halutessasi korvata samalla tavoin kuin messumerkinnän. Voit myös sen sijaan katsoa 2 Janakkalan seurakunnan aamurukousta (streamataan YouTubeen kirkosta keskiviikkoaamuisin) tai iltahartautta (Instagramlive arki-iltaisin: nuorisotyönohjaajatytti). Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja lähetä vastaukset oman ryhmäsi opettajalle.

 • Minä päivänä katsoit hartauden?
 • Mikä oli hartauden aihe?
 • Minkälaisia ajatuksia hartaus herätti? (vastaukseksi ei riitä ”ei mitään” tai ”ihan kiva”)

----------------------------------------------------------------------

Tervetuloa Janakkalan seurakunnan rippikoulusivuille!

Näiden sivujen tarkoituksena on antaa tietoa rippikoulusta. Jokainen rippikoululainen saa paperipostina kaiken tarpeellisen tiedon rippikoulun käyntiinsä liittyen. Näillä sivuilla ei ole siis pakko käydä, mutta silloin kun leirikirje tms. on sattunut hukkumaan, voit tarkistaa tiedot täältä netistä!

Rippikouluun ilmoittaudutaan sinä vuonna, jolloin täytetään 15 vuotta. Tätä nuoremmat voivat hakea kirkkoherralta rippikoulun käymiseksi erityisluvan, mikäli tähän on painavia syitä, kuten koulun aloittaminen 6-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole.

Nuori voi osallistua rippikouluun, vaikka ei kuuluisi kirkkoon ja vaikka häntä ei olisi lapsena kastettu. Konfirmaatioon voi osallistua kuitenkin vain rippikoulun käynyt, kastettu kirkon jäsen. Kastamattomat nuoret kastetaan yleensä rippikoulun yhteydessä, mikäli he haluavat tulla konfirmoiduiksi. Alle 18-vuotias tarvitsee kirkkoon liittymiseen huoltajansa suostumuksen.

Rippikoulu pähkinänkuoressa

Rippikoulu kestää reilut puoli vuotta. Jokaisen rippikouluryhmän oppivelvollisuus on 80 oppituntia. Näihin tunteihin sisältyvät seurakuntaan tutustumiskäynnit, etukäteistunnit ja rippikoulun aikana pidettävät oppitunnit. Tutustumisjakson aikana pääset perehtymään seurakunnan elämään ja eri toimintamuotoihin. Rippikoulun oppitunneilla perehdytään niihin perusteisiin, joiden varaan seurakunnan elämä ja toiminnat rakentuvat. Opetuksessa perehdytään kristinuskon keskeisiin kysymyksiin, sekä elämän ja aikuistumisen tuomiin haasteisiin. Rippikoulu on yhteisen pohtimisen, etsimisen ja löytämisen aikaa. Rippikoulu huipentuu rippileiriin. Janakkalan seurakunta järjestää rippileirejä lähellä omassa leirikeskuksessa Rantalahdessa ja kauempana, saaristossa Högsårassa ja pohjoisessa Kuusamossa tai Saariselällä. Rippikoulun voi käydä myös ilman leirijaksoa, päiväkouluna.

Rippijuhlista ja konfirmaatiosta on lisää tietoa sivulla Perhejuhlat.
 

Ilmoittautuminen

Seuraavan vuoden rippikouluikäinen seurakunnan jäsen saa edellisenä syksynä kotiin kirjeen, jossa on rippikouluesite ilmoittautumislomakkeineen. Rippikoulun ilmoittaudutaan täyttämällä lomake yhdessä huoltajan kanssa.Täytetty ja allekirjoitettu lomake palautetaan Tervakosken ja Turengin yläkouluilla oleviin postilaatikkoihin tai tuodaan/lähetetään postitse seurakuntatoimistoon.

Syksyllä seurakunnan työntekijät käyvät myös Tervakosken ja Turengin yläkouluilla kertomassa rippikouluista 8. -luokkalaisille. Nuori saa tietoa rippikoulusta, vaihtoehdoista, hinnoista, aikatauluista ja ilmoittautumisesta. 


Rippikoulun ja konfirmaation antamat oikeudet

Rippikoulun käyminen antaa oikeuden

 • kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen
 • äänestää 16-vuotiaana kirkollisissa vaaleissa

Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden

 • käydä itsenäisesti ehtoollisella
 • olla kummina
 • asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa


Isoseksi?

Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään isoskoulutusta, joka antaa tietoa seurakunnan toiminnasta ja valmistaa isosen hienoon ja vaativaan tehtävään. Lisätietoa saat nuorisotyönohjaaja Taija Kivistöltä.

Kerhonohjaajaksi?

Omille taidoille löytyy käyttöä myös kerhonohjauksen parissa. Nuoret ohjaavat alakouluikäisten lasten kerhoja pareittain. Kerhonohjaajakurssille toivotetaan tervetulleeksi asiasta kiinnostuneita rippikoulun käyneitä nuoria. Kurssin käyneillä on mahdollisuus päästä myös lastenleireille isoseksi. Lue lisää täältä

Aikuisrippikoulu

Jäikö rippikoulu aikanaan käymättä? Haluatko liittyä kirkkoon? Janakkalan seurakunta tarjoaa mahdollisuuden käydä aikuisrippikoulua. Lisätietoa saat seurakunnan aikuistyöstä vastaavalta papilta.

Ota yhteyttä

seurakuntapastori

nuoriso- ja rippikoulutyön pappi, partiotyön yhteyshenkilö