rippinuorten alba ja hihat

Rippikoulu

Rippikoulu Janakkalan seurakunnassa

Tältä sivulta löydät tiedot vuoden 2024 rippikouluista Janakkalan seurakunnassa. Jokaiselle rippikouluikäiselle seurakunnan jäsenelle postitetaan syyskuussa kotiin myös rippikouluesite.Tervetuloa rippikouluun!

Ilmoittautuminen on päättynyt 6.10. Jos unohdit ilmoittautua, ota yhteyttä Markus Juutilaan, puh. 044 7656 964, markus.juutila@evl.fi

Kuka voi tulla rippikouluun?

Vuoden 2024 rippikouluun saavat kutsun kaikki vuonna 2009 syntyneet nuoret. Jos olet aloittanut koulun vuotta aiemmin,voit halutessasi tulla rippikouluun luokkakaveriesi mukana. Ota tällöin yhteyttä kirkkoherraan, Pekka Riikoseen(pekka.riikonen@evl.fi tai 044 7656 960).

Myös vuotta vanhemmat, eli vuonna 2008 syntyneet voivat tulla rippikouluun 2024, jos rippikoulu jostain syystä jäi tänä vuonna käymättä. Tähän ei tarvita erillistä lupaa.

Miksi riparille?

Rippikoulussa tarjotaan mahdollisuus pohtia omaa elämää ja itselle tärkeitä asioita uudella tavalla.

Rippikoulussa kysellään ja pohditaan yhdessä asioita, joita me kaikki varmasti pohdimme:

 • Kuka minä olen?
 • Kelpaanko minä?
 • Mikä on oikein ja väärin?
 • Kuka on Jeesus, ja mitä hän opetti?
 • Kuka Jumala on, ja mitä asiaa hänellä on minulle?

Kaste rippikoulun yhteydessä

Rippikouluun saa tulla, vaikka ei olisikaan kastettu eikä kuuluisi kirkkoon. Ennen konfirmaatiota nuori kastetaan ja hän osallistuu muun ryhmän kanssa konfirmaatioon. Jos et kuulu kirkkoon, mainitse siitä rippikouluilmoittautumisen yhteydessä. Rippikouluryhmän oma pappi sopii kanssasi käytännön asiat. Rippikoulun voi käydä myös, vaikka ei haluaisikaan liittyä kirkkoon.

Mitä rippikoulussa tehdään?

Rippikoulussa opiskellaan kristinuskon keskeisimmät asiat. Opetus ei ole pelkästään luokassa istumista vaan myös yhdessä tekemistä ja kokemista. Päivä koostuu hartauksista, opetuksesta, ryhmätyöskentelyistä ja erilaisista peleistä ja leikeistä. Myös musiikki on keskeinen osa rippikoulua.

Kun on käynyt rippikoulun ja konfirmoitu, saa

 • oikeuden olla kummi
 • kirkollisen avioliittoon vihkimisen
 • käydä itsenäisesti ehtoollisella

Riparivuosi

 • lokakuu: Ilmoittautuminen rippikouluun ja ryhmien julkistaminen. Oman ryhmäsi ohjaajat ottavat sinuun yhteyden ja kertovat tarkemmin rippikoulun aloituksesta.
 • marraskuu: Rippikoulusi alkaa ensimmäisessä tapaamisessa.
 • joulukuu: Rippikoululaiset osallistuvat yhteiseen Kauneimmat joululaulut tilaisuuteen.
 • tammi-maaliskuu: Rippikouluryhmien omia ja yhteisiä tapaamisia ja tapahtumia
 • talvilomaviikko: Talviripari Rantalahdessa
 • maalis-toukokuu: Rippikouluryhmien omia tapaamisia ja vanhempainiltoja. Talviriparin konfirmaatio.
 • kesä-elokuu: Kesän leirit ja konfirmaatiot

Rippikoulut 2024

Rippikoulun hinta muodostuu täysihoidosta ja mahdollisista kuljetus- ja ohjelmakustannuksista. Päivärippikoulusta peritään ruokamaksu.

Taulukossa on ensin janakkalalaisten maksu, jonka jälkeen suluissa on maksu ulkopaikkakuntalaisille. 

MAKSUVAPAUTUS: Rippikoulun käyminen ei ole kiinni kukkaron paksuudesta. Tarvittaessa maksun voi maksaa erissä. Rippikoulusta voi saada myös maksuvapautuksen taloudellisen tilanteen vuoksi. Ota hyvissä ajoin yhteyttä diakoniatyöntekijä Lotta Törmäseen, puh. 044 7656 982.

Rippikoulun ryhmäkuva, joka otetaan konfirmaatiopäivänä, sisältyy rippikoulumaksuun. Kaikki rippikoululaiset on vakuutettu leirien ja mahdollisten leirin aikaisten matkojen ajaksi.

Rantalahden leirit

Peruskorjattu leirikeskus Rantalahti sijaitsee Janakkalan Tarinmaalla, Kuotolanjärven rannalla. Rantalahti tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun, pelaamiseen sekä uimiseen. Majoitus on 4 hengen huoneissa, joissa oma WC.

Myös TALVIRIPARI pidetään Rantalahden leirikeskuksessa. Tämä leirivaihtoehto sopii erityisesti yleisurheilua ja muita kesäkauteen painottuvia lajeja harrastaville.

Luontoripari

Luontoriparin leirijakso vietetään Kustavin Lomavalkamassa kauniissa saaristomaisemissa. Luontoriparilla aikaa vietetään paljon ulkona saariston luonnosta nauttien. Pääset muun muassa retkeilemään ja kokeilemaan ruuan-laittoa trangioilla. Majoitus 2–6 hengen mökeissä tai 3–4 hengen rivitalotyyppisissä huoneissa.

Päiväripari

Päiväripari sopii sinulle, jos yön yli leireily ei nappaa. Päiväripari pidetään Rantalahden leirikeskuksessa. Ohjelma tapahtuu päiväsaikaan, pääsääntöisesti klo 9–16.

Muiden seurakuntien ja järjestöjen riparit

Vaikka kävisit riparin muualla, sinun tulee kuitenkin suorittaa seurakuntaan tutustumisjakso omassa seurakunnassa. Muualla rippikoulun käyville jaetaan yhteisessä tapaamisessa riparipassi, joka tulee täyttää talven aikana. Muualla käyvät ilmoittautuvat tutustumisjaksolle 6.10. mennessä. 

Ilmoittautuminen

Rippikouluun ilmoittautuminen on päättynyt. Unohditko ilmoittautua? Ryhmäjaon julkaisemisen jälkeen ilmoittautumisia otetaan mukaan niihin ryhmiin, joissa on tilaa. Ota yhteyttä Markus Juutilaan.

Ryhmätoiveet

Valitse vaihtoehdoista neljä sinulle sopivaa leiriä, ja merkkaa ne hakemukseen. Järjestyksellä ei ole väliä: pääset jollekin näistä leireistä. Hakemusta, jossa olisi vain yksi tai kaksi toivetta ei voi palauttaa. Jos harrastuksen tai perhetilanteen vuoksi sinulla on vain muutama leiri, jotka sinulle todella käyvät, laita hakemuksen loppuun sattumanvaraisesti joitakin leirejä. Kirjoita sitten ”Muuta huomioitavaa” ­kohtaan, mitkä esittämistäsi leireistä todella käyvät, ja mitkä eivät, ja miksi. Tällaiset tapaukset ovat aina poikkeuksia ja vaativat hyvät perustelut.

Janakkalan rippikouluun ovat kaikki tervetulleita. Ryhmiä muodostettaessa janakkalalaisten toiveet ovat etusijalla.

Kaveritoiveet

Sinulla on mahdollisuus hakea yhden tai kahden kaverisi kanssa samalle leirille. Jos haluatte samalle leirille, toimikaa näin: Selvittäkää leirivaihtoehdoista ne neljä, jotka sopivat teille kaikille.

Sopikaa keskenänne, kuka ilmoittautuu ensimmäisenä.

Ensimmäinen ilmoittautuja syöttää rippikouluhakemukseen sovitut neljä leirivaihtoehtoa, täyttää myös hakemuksensa muut kohdat, ja painaa lopuksi ”Lähetä”. Tietokone/puhelin ilmoittaa nyt hakijalle kaverikoodin. Ensimmäinen ilmoittautuja antaa tuon koodin kavereilleen. Kaverit tekevät oman ilmoittautumisensa netissä, mutta eivät syötä hakemukseen leirivaihtoehtoja vaan sen sijaan syöttävät ”kaverikoodi”-kenttään saamansa kaverikoodin ja painavat ”Hae” -­näppäintä. Ohjelma täyttää automaattisesti hakemukseen samat leiripaikat kuin ensimmäisellä ilmoittautujalla. Näitä hakemuksia käsitellään tästä lähtien yhtenä yksikkönä. Samalla koodilla hakeneet sijoitetaan samalle leirille.

Ilmoittautumisohjelma toimii siis niin, että voit vain joko saada uuden, käyttämättömän koodin eteenpäin jaettavaksi TAI syöttää kaveriltasi saamasi koodin hakemukseen. Sen vuoksi on tärkeää, että etukäteen sovitte, kuka hakee ensimmäisenä. Samaa koodia voi käyttää vain kahdesti, sen jälkeen se lukkiutuu.

Ryhmäjako

Ryhmäjako julkaistiin 11.10. klo 15 ja oli tutustuttavana 22.10. saakka. Nimen julkaisemisen voi halutessaan kieltää ilmoittautumisen yhteydessä. Siinä tapauksessa tiedon omasta ryhmästä saa soittamalla rippikoulutyön papille.

Rippikouluryhmän vaihtaminen

Rippikouluryhmän vaihtaminen jälkikäteen ei ole mahdollista muuten kuin hyvin painavasta syystä. Jos ryhmä, johon sinut valittiin, ei jostain syystä sinulle käykään, ota yhteyttä Markus Juutilaan 12.10. klo 17-19 puhelimitse. Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä.

Kysyttävää?

Markus Juutila, 044 7656 964, markus.juutila@evl.fi

Isoseksi?

Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään isoskoulutusta, joka antaa tietoa seurakunnan toiminnasta ja valmistaa isosen hienoon ja vaativaan tehtävään. 

Kerhonohjaajaksi?

Omille taidoille löytyy käyttöä myös kerhonohjauksen parissa. Nuoret ohjaavat alakouluikäisten lasten kerhoja pareittain. Kerhonohjaajakurssille toivotetaan tervetulleeksi asiasta kiinnostuneita rippikoulun käyneitä nuoria. Kurssin käyneillä on mahdollisuus päästä myös lastenleireille isoseksi. Lue lisää täältä

Aikuisrippikoulu

Jäikö rippikoulu aikanaan käymättä? Haluatko liittyä kirkkoon? Janakkalan seurakunta tarjoaa mahdollisuuden käydä aikuisrippikoulua. Lisätietoa saat seurakunnan aikuistyöstä vastaavalta papilta.

Ota yhteyttä