rippinuorten alba ja hihat

Rippikoulu

Rippikoulu Janakkalan seurakunnassa

Tältä sivulta löydät perustiedot rippikoulusta Janakkalan seurakunnassa. Sivulle on nyt lisäksi päivitetty vuonna 2022 ripillepääsevien rippikoulutiedot. Jokaiselle rippikouluikäiselle seurakunnan jäsenelle postitetaan syyskuussa kotiin myös rippikouluesite. 

Nuoruus on itsenäistymisen aikaa, suurten kysymysten aikaa. Rippikoulussa tarjotaan mahdollisuus pohtia omaa elämää ja itselle tärkeitä asioita uudella tavalla. Kysymykset ”kuka minä olen” ja ”mitä minä elämältä haluan” johtavat edelleen perimmäisiin kysymyksiin elämän tarkoituksesta ja Jumalasta. Nuo kysymykset ovat tärkeitä kysymyksiä. Rippikoulussa niitä saa kysyä, ja rippikoulussa niihin saa yhdessä toisten kanssa etsiä vastausta. Samalla rippikoulu on myös muuta. Se on yhdessä olemista, leikkimistä ja laulamista, se antaa mahdollisuuden riehaantua ja rauhoittua, tutustua uusiin ihmisiin ja kerätä mahtavia elämyksiä. Rippikoulu on jotain ainutlaatuista, jota et saa mistään muualta. 

Mitä rippikoulussa tehdään?

Rippikoulussa opiskellaan kristinuskon keskeisimmät asiat. Opetus ei ole pelkästään luokassa istumista vaan myös yhdessä tekemistä ja kokemista. Päivä koostuu hartauksista, opetuksesta, ryhmätyöskentelyistä ja erilaisista peleistä ja leikeistä. Myös musiikki on keskeinen osa rippikoulua.

Kun on käynyt rippikoulun ja konfirmoitu, saa

  • oikeuden olla kummi
  • kirkollisen avioliittoon vihkimisen
  • käydä itsenäisesti ehtoollisella
  • täytettyään 18 vuotta asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa.

Kuka voi tulla rippikouluun?

Vuoden 2022 rippikouluun saavat kutsun kaikki vuonna 2007 syntyneet nuoret. Jos olet aloittanut koulun vuotta aiemmin, voit halutessasi tulla rippikouluun luokkakaveriesi mukana. Ota tällöin yhteyttä kirkkoherraan, Pekka Riikoseen (pekka.riikonen@evl.fi tai 044 7656 960). Myös vuotta vanhemmat, eli vuonna 2006 syntyneet voivat tulla rippikouluun 2022, jos rippikoulu jostain syystä jäi tänä vuonna käymättä. Tähän ei tarvita erillistä lupaa.

Kuinka kauan rippikoulu kestää?

Rippikoulu kestää noin puoli vuotta, ja sen laajuus on yhteensä 80 tuntia. Talven mittaan rippikouluryhmillä on yhteisiä tapaamisia, joissa tutustutaan seurakuntaan. Tällaisia tapaamisia ovat mm. kauneimmat joululaulut -tilaisuus ja erilaisiin jumalanpalveluksiin osallistumiset.  Aikaisemmilta vuosilta tuttu rippikoulupassi, johon kerättiin osallistumismerkintöjä, ei ole enää käytössä.

Rippikoulun intensiivijakso eli leiri tai päiväkoulu on viikon mittainen ja se sijoittuu joko hiihtolomaan tai kesään. Rippikoulun päätteeksi pidetään konfirmaatio, nuorten oma juhlajumalanpalvelus. 

Kaste rippikoulun yhteydessä

Rippikouluun saa tulla, vaikka ei olisikaan kastettu eikä kuuluisi kirkkoon. Ennen konfirmaatiota nuori kastetaan ja hän osallistuu muun ryhmän kanssa konfirmaatioon. Jos et kuulu kirkkoon, mainitse siitä rippikouluilmoittautumisen yhteydessä. Rippikouluryhmän oma pappi sopii kanssasi käytännön asiat. Rippikoulun voi käydä, vaikka ei haluaisikaan liittyä kirkkoon.

Vaihtoehdot 2022

Rantalahden leirit

Oman leirikeskuksemme peruskorjaus valmistuu ensi vuonna ja pääsemme nauttimaan uudistetuista tiloista! Leirikeskus Rantalahti sijaitsee Janakkalan Tarinmaalla, Kuotolanjärven rannalla. Rantalahti tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja pelaamiseen sekä uimiseen. Lähistöllä on myös Hakoisten linnavuori ja erilaisia historiallisia tutustumiskohteita, joihin saatetaan tehdä retkiä. Majoitus on 4 hengen huoneissa, joissa oma WC. 

Talviripari 

pidetään Viitakon leirikeskuksessa Tuusniemellä. Savon sydämessä vietettävä hiihtolomaripari pitää sisällään monipuolista talvipuuhaa sekä sisällä että ulkona. Mitään erityisvarusteita ei tarvita, eikä rippikoulun ohjelmaan sisälly laskettelua. Majoitus pääsääntöisesti 4 hengen huoneissa. Jokaisessa huoneessa on oma wc ja suihku.  

Luontoripari 

käyttää kiintopisteenään Paraisilla sijaitsevaa Kirjais Kursgård -leirikeskusta. Kirjaisissa on luonto- ja saaristotunnelma läsnä koko vuoden. Voit patikoida metsässä ja hengittää raitista meren ja metsän ilmaa. Majoitus pääsääntöisesti 4 hengen huoneissa. 

Päiväripari 

pidetään vuonna 2022 Leirikeskus Rantalahdessa. Opiskelua on päiväsaikaan, noin 
klo 9-16. 

Pienryhmä 

on kevään aikana erikseen ilmoitettavalla aikataululla järjestettävä pieni (max 8 hlöä) opetusryhmä, joka on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joiden on haastavaa toimia suuressa ryhmässä.  

Erityisrippikoulu 

on suunnattu kehitysvammaisille nuorille, ja se toteutetaan yhteistyössä lähiseurakuntien kanssa. Lisätietoja voi kysyä alueen kehitysvammatyön papilta Jenni Riihimieheltä, puh. 044 719 1522 tai jenni.riihimies@evl.fi.

Muiden seurakuntien ja järjestöjen riparit 

Vaikka kävisit riparin muualla, sinun tulee kuitenkin suorittaa seurakuntaan tutustumisjakso omassa seurakunnassa. Muualla rippikoulun käyville on omat tapaamisensa talven aikana. Myös tutustumisjaksoa varten ilmoittaudutaan sähköisesti seuraavan sivun ohjeiden mukaan.

Ilmoittautuminen

Vuoden 2022 rippikouluihin ilmoittautuminen on päättynyt. Mikäli haluat jälki-ilmoittautua, niin ota yhteys Markus Juutilaan (yhteystiedot löytyvät alta).

Ryhmätoiveet

Valitse valikoimasta neljä sinulle sopivaa leiriä, ja kirjaa ne hakemukseen. Hakemusta, jossa olisi vain yksi tai kaksi toivetta ei voi palauttaa. Jos harrastuksen tai perhetilanteen vuoksi sinulla on vain muutama leiri, jotka sinulle todella käyvät, laita hakemuksen loppuun sattumanvaraisesti joitakin leirejä. Kirjoita sitten ”Muuta huomioitavaa” kohtaan, mitkä esittämistäsi leireistä todella käyvät, ja mitkä eivät, ja miksi. Tällaiset tapaukset
ovat aina poikkeuksia ja vaativat hyvät perustelut.

Kaveritoiveet

Sinulla on mahdollisuus hakea yhden tai kahden kaverisi kanssa samalle leirille. Jos haluatte samalle leirille, toimikaa näin:
1. Selvittäkää leirivaihtoehdoista ne neljä, jotka sopivat teille kaikille.
2. Sopikaa keskenänne, kuka ilmoittautuu ensimmäisenä.
3. Ensimmäinen ilmoittautuja syöttää rippikouluhakemukseen sovitut neljä leirivaihtoehtoa, täyttää myös hakemuksensa muut kohdat, ja painaa lopuksi ”Lähetä”.
4. Tietokone/puhelin ilmoittaa nyt hakijalle kaverikoodin.
5. Ensimmäinen ilmoittautuja antaa tuon koodin kavereilleen.
6. Kaverit tekevät oman ilmoittautumisensa netissä, mutta eivät syötä hakemukseen leirivaihtoehtoja vaan sen sijaan syöttävät ”kaverikoodi”-kenttään saamansa kaverikoodin ja painavat ”Hae” -näppäintä.
7. Ohjelma täyttää automaattisesti hakemukseen samat leiripaikat kuin ensimmäisellä ilmoittautujalla. Näitä hakemuksia käsitellään tästä lähtien yhtenä yksikkönä. Samalla koodilla hakeneet sijoitetaan samalle leirille.

Ilmoittautumisohjelma toimii siis niin, että voit vain joko saada uuden, käyttämättömän koodin eteenpäin jaettavaksi TAI syöttää kaveriltasi saamasi koodin hakemukseen. Sen vuoksi on tärkeää, että etukäteen sovitte, kuka hakee ensimmäisenä. Samaa koodia voi käyttää vain kahdesti, sen jälkeen se lukkiutuu.

Ryhmäjako

Jokainen nuori pyritään sijoittamaan ensisijaisesti siihen ryhmään, jonka hän on ilmoittanut ensimmäiseksi vaihtoehdokseen. Ryhmän maksimikoko on 25 nuorta. Mikäli ryhmään on tulossa enemmän kuin siihen voidaan ottaa, huomioidaan myös muut hakemuksessa annetut vaihtoehdot. On selvää, että kaikki eivät pääse sille riparille, jolle ovat ensisijaisesti hakeneet. Ryhmänvaihto sillä perusteella, että ei päässyt ensisijaisesti toivomalleen leirille, ei ole mahdollinen!

Ryhmäjako julkaistaan tähän avattavassa linkissä 1.11.2021 klo 15.00. Nimen julkaisemisen voi halutessaan kieltää ilmoittautumisen yhteydessä. Siinä tapauksessa tiedon omasta ryhmästä saa soittamalla rippikoulutyön papille.

Jälki-ilmoittautuminen

Unohditko ilmoittautua! Ryhmäjaon julkaisemisen jälkeen ilmoittautumisia  otetaan mukaan niihin ryhmiin, joissa on tilaa. Ota yhteyttä rippikoulutyön pappiin Markus Juutilaan (yhteystiedot alla). 

Rippikouluryhmän vaihtaminen

Rippikouluryhmän vaihtaminen jälkikäteen ei ole mahdollista muuten kuin hyvin painavasta syystä. Jos ryhmä, johon sinut valittiin, ei jostain syystä sinulle käykään, ota yhteyttä rippikoulutyön pappiin 3.11. klo 16-18. Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä.

Rippikoulujen hinnat

Rippikoulun hinta muodostuu täysihoidosta ja mahdollisista kuljetus- ja ohjelmakustannuksista. Päivärippikoulusta peritään ruokamaksu.
Tarvittaessa rippikoulumaksun voi maksaa erissä. Siitä voi myös anoa maksuvapautusta, mikäli perheen taloudellinen tilanne on heikko. Maksuvapautusasioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä diakoniatyöntekijä Lotta Törmäseen, 044 7656 982.

  janakkalalaiset muualla asuvat
pienryhmä 0 € 0 €
päiväripari  35 € 52 €
Rantalahti 2-5 150 € 225 €
Rantalahti 1 (retkeilypainotteinen), talviripari, luontoripari 170 € 255 €

 

Rippikoulun ryhmäkuva, joka otetaan konfirmaatiopäivänä, kuuluu rippikoulun hintaan. Kaikki rippikoululaiset on vakuutettu leirien ja matkojen ajaksi.

Rippikoulut 2022

  nimi aika paikka konfirmaatio Pyhän Laurin kirkossa
1

Talviripari

26.2.-5.3.2022 Viitakko,
Tuusniemi
20.3.2022 klo 10
2 Luontoripari  6.-13.6.2022 Kirjais Kursgård,
Parainen

29.6.2022
klo 10 

3

Rantalahti 1
(retkeilypainotteinen)

27.6.-4.7.2022 Rantalahti 10.7.2022 klo 10
4 Rantalahti 2 4.-11.7.2022 Rantalahti 17.7.2022 klo 10
5

Rantalahti 3

11.-18.7.2022 Rantalahti la 30.7.2022 klo 10
6 Rantalahti 4 18.7.-25.7.2022 Rantalahti 31.7.2022 klo 10
7 Rantalahti 5 25.7.-1.8.2022 Rantalahti 7.8.2022 klo 10
8 Päiväripari  1.-7.8.2022 Rantalahti 14.8.2022 klo 13
9 Pienryhmäripari kevään aikana   12.6.2022 klo 10

Lisätietoa

Tarvittavat yksityiskohtaiset tiedot rippikoulustasi saat aikanaan ryhmäsi ohjaajilta.

Kaikissa rippikoulua koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä myös rippikoulutyön pappiin  Markus Juutilaan, 044 7656 964 tai markus.juutila@evl.fi. 

Rippikouluopettajien yhteystiedot

Ryhmäsi opettaja lähettää sähköpostia ilmoittautumisajan päätyttyä, syksyn aikana. Siitä käyvät ilmi ryhmäsi omat kokoontumiset. Ilmoita aina etukäteen oman ryhmäsi opettajalle, jos et pääse osallistumaan oman ryhmäsi tilaisuuteen.

Alakoski Tiina, perhetyönohjaaja, 044 7656 971
Harju Päivi, diakoniatyöntekijä, 044 7656 984
Heikka Sirpa, lapsityönohjaaja, 044 7656 970
Hurme Petri, nuorisotyönohjaaja, 044 7656 979
Juutila Markus, pappi, 044 7656 964
Kivistö Taija, lähetys- ja aikuistyönsihteeri, 044 7656 985
Linna Heljä, kanttori, 044 7656 968
Mäenpää Tapio, kanttori, 044 7656 969
Pehkonen Karoliina, nuorisotyönohjaaja, 044 7656 977
Peltola Tiina, diakoniatyöntekijä, 044 7656 953
Riikonen Pekka, kirkkoherra, 044 7656 960
Ruuska Mari, pappi, 044 7656 963
Ryynänen Petra, pappi, 044 7656 961
Törmänen Lotta, diakoniatyöntekijä, 044 7656 982
Vaarnamo Anu, pappi, 044 7656 966
Vehkomäki Seija, nuorisotyönohjaaja, 044 7656 978

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi.

Seurakuntatoimiston yhteystiedot ovat:
Janakkalan seurakunta
Juttilantie 2, 14200 Turenki
puh. (03) 656 950 (avoinna ma-pe klo 9-15)
janakkalan.seurakunta@evl.fi


Isoseksi?

Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään isoskoulutusta, joka antaa tietoa seurakunnan toiminnasta ja valmistaa isosen hienoon ja vaativaan tehtävään. Lisätietoa saat nuorisotyönohjaaja Karoliina Pehkoselta.

Kerhonohjaajaksi?

Omille taidoille löytyy käyttöä myös kerhonohjauksen parissa. Nuoret ohjaavat alakouluikäisten lasten kerhoja pareittain. Kerhonohjaajakurssille toivotetaan tervetulleeksi asiasta kiinnostuneita rippikoulun käyneitä nuoria. Kurssin käyneillä on mahdollisuus päästä myös lastenleireille isoseksi. Lue lisää täältä

Aikuisrippikoulu

Jäikö rippikoulu aikanaan käymättä? Haluatko liittyä kirkkoon? Janakkalan seurakunta tarjoaa mahdollisuuden käydä aikuisrippikoulua. Lisätietoa saat seurakunnan aikuistyöstä vastaavalta papilta.