Urkutaiteilija Szabó konsertoi Pyhän Laurin kirkossa

29.7.2019 09.17

Balázs Szabó

Kansainvälisesti tunnettu unkarilaisurkuri Balázs Szabó soittaa Bachia Janakkalan kirkon barokkiuruilla maanantaina 5.8. klo 16. Konserttiin on vapaa pääsy.

Balázs Szabó on yksi harvoista Euroopan unionin rahoittaman OrganExpert-tutkinnon suorittaneista. Tämän tutkinnon haltijat voivat toimia kansainvälisinä konsultteina esimerkiksi uusien urkujen rakentamiseen tai historiallisten urkujen ylläpitoon ja konservointiin tai korjauksiin liittyvissä urkuhankkeissa. Tutkinnon on tähän mennessä koko maailmassa suorittanut alle kymmenen henkilöä.

Szabó toimii opettajana Sibelius-Akatemian urkukurssilla (Organ Academy) ja Pyhän Laurin kirkon konsertti on osa Organ Academyn opiskelijoiden päiväretkeä Janakkalaan. Organ Academy on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian 1.-7.8. järjestämä kurssi, johon osallistuu parikymmentä koti- ja ulkomaista urkuria ja urkujensoiton opiskelijaa. Kurssin aikana tutustutaan urkumusiikkiin ja urkuihin koko laajuudeltaan – sekä soittimiin yksilöinä, urkuohjelmistoon että suomalaiseen urkumusiikkiin ja -kulttuuriin. Janakkalassa osallistujat pääsevät myös vierailemaan Porthanin urkurakentamossa.

Organ Academy on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian käynnistämää uutta Sibelius Summer Academy –kesäakatemiaa, jonka kursseilla opettavat tunnustetut taiteilijat ja opettajat niin Sibelius-Akatemiasta kuin maailmalta.