rippinuorten alba ja hihat

Rippikoulu

Rippikoulu Janakkalan seurakunnassa

Tältä sivulta löydät perustiedot rippikoulusta Janakkalan seurakunnassa ja vuonna 2021 ripillepääsevien rippikoulutiedot. Jokaiselle rippikouluikäiselle seurakunnan jäsenelle on postitettu kotiin myös rippikouluesite. Ryhmäkohtaiset rippikoulusivut löytyvät täältä

Nuoruus on itsenäistymisen aikaa, suurten kysymysten aikaa. Rippikoulussa tarjotaan mahdollisuus pohtia omaa elämää ja itselle tärkeitä asioita uudella tavalla. Kysymykset ”kuka minä olen” ja ”mitä minä elämältä haluan” johtavat edelleen perimmäisiin kysymyksiin elämän tarkoituksesta ja Jumalasta. Nuo kysymykset ovat tärkeitä kysymyksiä. Rippikoulussa niitä saa kysyä, ja rippikoulussa niihin saa yhdessä toisten kanssa etsiä vastausta. Samalla rippikoulu on myös muuta. Se on yhdessä olemista, leikkimistä ja laulamista, se antaa mahdollisuuden riehaantua ja rauhoittua, tutustua uusiin ihmisiin ja kerätä mahtavia elämyksiä. Rippikoulu on jotain ainutlaatuista, jota et saa mistään muualta. 

Mitä rippikoulussa tehdään?

Rippikoulussa opiskellaan kristinuskon keskeisimmät asiat. Opetus ei ole pelkästään luokassa istumista vaan myös yhdessä tekemistä ja kokemista. Päivä koostuu hartauksista, opetuksesta, ryhmätyöskentelyistä ja erilaisista peleistä ja leikeistä. Myös musiikki on keskeinen osa rippikoulua.

Kun on käynyt rippikoulun ja konfirmoitu, saa

  • oikeuden olla kummi
  • kirkollisen avioliittoon vihkimisen
  • käydä itsenäisesti ehtoollisella
  • täytettyään 18 vuotta asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa.

Kuka voi tulla rippikouluun?

Vuoden 2021 rippikouluun saavat kutsun kaikki vuonna 2006 syntyneet nuoret. Jos olet aloittanut koulun vuotta aiemmin, voit halutessasi tulla rippikouluun luokkakaveriesi mukana. Ota tällöin yhteyttä kirkkoherraan, Pekka Riikoseen (pekka.riikonen@evl.fi tai 044 7656 960). Myös vuotta vanhemmat, eli vuonna 2005 syntyneet voivat tulla rippikouluun 2021, jos rippikoulu jostain syystä jäi tänä vuonna käymättä. Tähän ei tarvita erillistä lupaa.

Kuinka kauan rippikoulu kestää?

Rippikoulu kestää noin puoli vuotta, ja sen laajuus on yhteensä 80 tuntia. Kotiin postittevan esitteen mukana lähetetään rippikoulupassi,
johon tulee kerätä talven mittaan yhteensä 10 merkintää. Esitettä ja passeja on saatavilla lokakuussa 2020 myös Turengin ja Tervakosken yhteiskouluilla. Tarvittaessa voi myös ottaa yhteyttä rippikoulutyön pappiin.  

Osa merkinnöistä tulee ryhmän yhteisistä kokoontumisista, joiden tarkemmat tiedot saat myöhemmin omalta opettajaltasi. Rippikoulun intensiivijakso eli leiri tai päiväkoulu on viikon mittainen ja se sijoittuu joko hiihtolomaan tai kesään. Rippikoulun päätteeksi pidetään konfirmaatio, nuorten oma juhlajumalanpalvelus.

Kaste rippikoulun yhteydessä

Rippikouluun saa tulla, vaikka ei olisikaan kastettu eikä kuuluisi kirkkoon. Ennen konfirmaatiota nuori kastetaan ja hän osallistuu muun ryhmän kanssa konfirmaatioon. Jos et kuulu kirkkoon, mainitse siitä rippikouluilmoittautumisen yhteydessä. Rippikouluryhmän oma pappi sopii kanssasi käytännön asiat. Rippikoulun voi käydä, vaikka ei haluaisikaan liittyä kirkkoon.

Rippikouluvaihtoehdot 2021

Kiipulan leirit
Oman leirikeskuksemme ollessa remontin vuoksi väliaikaisesti pois käytöstä suurin osa ripareista pidetään Kiipulassa. Kiipula tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ulkoiluun ja pelailuun, ja myös uima-allasosasto on käytössämme kaksi kertaa viikon aikana. Majoitus on 2-3 hengen huoneissa.

Liikuntapainotteinen ripari
Yksi Kiipulan ripareista on tänä vuonna liikuntapainotteinen. Liikuntapainotteisella leirillä liikutaan ja ulkoillaan runsaasti. Myös palloiluhalli on käytössämme joka päivä. Majoitus 2-3 hengen huoneissa.

Talviripari

Talvirippikoulun järjestelyt ovat koronan vuoksi muuttuneet jo toistamiseen. Lue lisää täältä. 


Luontoripari
käyttää kiintopisteenään Evon suurta huvilaa. Luontoriparilla opiskellaan yhdessä tehden ja luonnossa liikkuen. Luokkatilan sijaan käytössämme ovat Evon upeat maastot ja sadekelin sattuessa kodikas kota tai rouhea eräliiteri. Majoitus 2-5 hengen huoneissa.

Päiväripari
pidetään vuonna 2021 Tervakosken seurakuntakeskuksessa. Opiskelua on päiväsaikaan, noin klo 9-16.

Pienryhmä
on päivärippikoulun yhteydessä oleva pieni (max 8 hlöä) opetusryhmä, joka on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joiden on haastavaa toimia suuressa ryhmässä.

Erityisrippikoulu
on suunnattu kehitysvammaisille nuorille, ja se toteutetaan yhteistyössä lähiseurakuntien kanssa. Lisätietoja voi kysyä alueen kehitysvammatyön papilta Jenni Jaakonsaarelta, puh. 044 719 15227 tai jenni.jaakonsaari@evl.fi.

Muiden seurakuntien ja järjestöjen riparit
Vaikka kävisit riparin muualla, sinun tulee kuitenkin suorittaa seurakuntaan tutustumisjakso omassa seurakunnassa. Muualla rippikoulun käyville on omat tapaamisensa talven aikana. Myös tutustumisjaksoa varten ilmoittaudutaan ja voit tehdä sen tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Ilmoittautuminen

Rippikouluihin ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella tästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.  Jos käyt rippikoulun muualla, ilmoittaudu seurakuntaan tutustumisjaksoon tästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lomake tulee täyttää yhdessä vanhempien tai huoltajien kanssa. Vuoden 2021 ripareille ilmoittaudutaan 20.10.-31.10.2020. Ilmoittautumisajankohdalla ei ole merkitystä ryhmäjaon kannalta.

Ryhmätoiveet

Valitse valikoimasta neljä sinulle sopivaa leiriä, ja kirjaa ne hakemukseen. Hakemusta, jossa olisi vain yksi tai kaksi toivetta ei voi palauttaa. Jos harrastuksen tai perhetilanteen vuoksi sinulla on vain muutama leiri, jotka sinulle todella käyvät, laita hakemuksen loppuun sattumanvaraisesti joitakin leirejä. Kirjoita sitten ”Muuta huomioitavaa” kohtaan, mitkä esittämistäsi leireistä todella käyvät, ja mitkä eivät, ja miksi. Tällaiset tapaukset
ovat aina poikkeuksia ja vaativat hyvät perustelut.

Kaveritoiveet

Sinulla on mahdollisuus hakea yhden tai kahden kaverisi kanssa samalle leirille. Jos haluatte samalle leirille, toimikaa näin:
1. Selvittäkää leirivaihtoehdoista ne neljä, jotka sopivat teille kaikille.
2. Sopikaa keskenänne, kuka ilmoittautuu ensimmäisenä.
3. Ensimmäinen ilmoittautuja syöttää rippikouluhakemukseen sovitut neljä leirivaihtoehtoa, täyttää myös hakemuksensa muut kohdat, ja painaa lopuksi ”Lähetä”.
4. Tietokone/puhelin ilmoittaa nyt hakijalle kaverikoodin.
5. Ensimmäinen ilmoittautuja antaa tuon koodin kavereilleen.
6. Kaverit tekevät oman ilmoittautumisensa netissä, mutta eivät syötä hakemukseen leirivaihtoehtoja vaan sen sijaan syöttävät ”kaverikoodi”-kenttään saamansa kaverikoodin ja painavat ”Hae” -näppäintä.
7. Ohjelma täyttää automaattisesti hakemukseen samat leiripaikat kuin ensimmäisellä ilmoittautujalla. Näitä hakemuksia käsitellään tästä lähtien yhtenä yksikkönä. Samalla koodilla hakeneet sijoitetaan samalle leirille.

Ilmoittautumisohjelma toimii siis niin, että voit vain joko saada uuden, käyttämättömän koodin eteenpäin jaettavaksi TAI syöttää kaveriltasi saamasi koodin hakemukseen. Sen vuoksi on tärkeää, että etukäteen sovitte, kuka hakee ensimmäisenä. Samaa koodia voi käyttää vain kahdesti, sen jälkeen se lukkiutuu.

Ryhmäjako

Jokainen nuori pyritään sijoittamaan ensisijaisesti siihen ryhmään, jonka hän on ilmoittanut ensimmäiseksi vaihtoehdokseen. Ryhmän maksimikoko on 25 nuorta. Mikäli ryhmään on tulossa enemmän kuin siihen voidaan ottaa, huomioidaan myös muut hakemuksessa annetut vaihtoehdot. On selvää, että kaikki eivät pääse sille riparille, jolle ovat ensisijaisesti hakeneet. Ryhmänvaihto sillä perusteella, että ei päässyt ensisijaisesti toivomalleen leirille, ei ole mahdollinen!

Ryhmäjako julkaistaan täällä 6.11.2020 klo 15.00. Nimen julkaisemisen voi halutessaan kieltää ilmoittautumisen yhteydessä. Siinä tapauksessa tiedon omasta ryhmästä saa soittamalla rippikoulutyön papille.

Jälki-ilmoittautuminen

Rippikouluryhmät jaetaan 6.11.2020. Jälki-ilmoittautuneita otetaan mukaan niihin ryhmiin, joissa on tilaa. Jos unohdit ilmoittautua, ota yhteyttä rippikoulutyön pappiin.

Rippikouluryhmän vaihtaminen

Rippikouluryhmän vaihtaminen jälkikäteen ei ole mahdollista muuten kuin hyvin painavasta syystä. Jos ryhmä, johon sinut valittiin, ei jostain syystä sinulle käykään, ota huoltajiesi kanssa yhteyttä rippikoulutyön pappiin. Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä.

Rippikoulujen hinnat

Rippikoulun hinta muodostuu täysihoidosta ja mahdollisista kuljetus- ja ohjelmakustannuksista. Päivärippikoulusta peritään ruokamaksu.
Tarvittaessa rippikoulumaksun voi maksaa erissä. Siitä voi myös anoa maksuvapautusta, mikäli perheen taloudellinen tilanne on heikko. Maksuvapautusasioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä diakoniatyöntekijä Lotta Törmäseen, 044 7656 982.

  janakkalalaiset muualla asuvat
päiväripari tai pienryhmä 35 € 52 €
Kiipula 1-2 ja 4 150 € 225 €
Kiipula 3 (liikuntapainotteinen),
Talviripari, Luontoripari
170 € 255 €

 

Rippikoulun ryhmäkuva, joka otetaan konfirmaatiopäivänä, kuuluu rippikoulun hintaan. Kaikki rippikoululaiset on vakuutettu leirien ja matkojen ajaksi.

Rippikoulut 2021

  nimi aika paikka konfirmaatio Pyhän Laurin kirkossa
1

Talviripari

Katso muuttuneet tiedot täältä

27.2.-6.3.2021 Viitakko,
Tuusniemi
14.3.2021 klo 10
2 Luontoripari  7.-14.6.2021 Evon Rauha, Evo 20.6.2021 
3 Kiipula 1 5.7.-12.7.2021 Kiipula 18.7.2021 klo 10
4 Kiipula 2 12.-19.7.2021 Kiipula 25.7.2021 klo 10
5

Kiipula 3
(liikuntapainotteinen) 

19.-26.7.2021 Kiipula la 31.7.2021 kellonajat ilmoitetaan riparilaisille
6 Kiipula 4 26.7.-2.8.2021 Kiipula 8.8.2021 klo 10
7 Päiväripari (7a) +
Pienryhmä (7b)
1.-7.8.2021 Tervakosken
seurakuntakeskus
8.8.2021 klo 13

Lisätietoa

Tarvittavat yksityiskohtaiset tiedot rippikoulustasi saat aikanaan ryhmäsi ohjaajilta. Kaikissa rippikoulua koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä myös rippikoulutyön pappiin Petra Ryynäseen, 044 7656 961 tai petra.ryynanen@evl.fi.
Janakkalan seurakunnan rippikoulujen nettisivut löytyvät osoitteella www.janakkalanseurakunta.fi/rippikoulu.

Rippikouluopettajien yhteystiedot

Ryhmäsi opettaja lähettää sähköpostia ilmoittautumisajan päätyttyä, syksyn aikana. Siitä käyvät ilmi ryhmäsi omat kokoontumiset. Ilmoita aina etukäteen oman ryhmäsi opettajalle, jos et pääse osallistumaan oman ryhmäsi tilaisuuteen.

Alakoski Tiina, perhetyönohjaaja 044 7656 971
Halttunen Tarmo, pappi 044 7656 965
Harju Päivi, diakoniatyöntekijä 044 7656 984
Heikka Sirpa, lapsityönohjaaja 044 7656 970
Hurme Petri, nuorisotyönohjaaja 044 7656 979
Kivistö Taija, lähetys- ja aikuistyönsihteeri 044 7656 985
Koskinen Henri, pappi 044 7656 963
Linna Heljä, kanttori 044 7656 968
Markuslahti Pia, vs. diakoniatyöntekijä 044 7656 953
Mäenpää Tapio, kanttori 044 7656 969
Pehkonen Karoliina, nuorisotyönohjaaja 044 7656 977
Riikonen Pekka, kirkkoherra 044 7656 960
Ryynänen Petra, pappi 044 7656 961
Törmänen Lotta, diakoniatyöntekijä 044 7656 982
Vaarnamo Anu, pappi 044 7656 966
Vehkomäki Seija, nuorisotyönohjaaja 044 7656 978

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi.

Seurakuntatoimiston yhteystiedot ovat:
Janakkalan seurakunta
Juttilantie 2, 14200 Turenki
puh. (03) 656 950 (avoinna ma-pe klo 9-15)
janakkalan.seurakunta@evl.fi


Isoseksi?

Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään isoskoulutusta, joka antaa tietoa seurakunnan toiminnasta ja valmistaa isosen hienoon ja vaativaan tehtävään. Lisätietoa saat nuorisotyönohjaaja Taija Kivistöltä.

Kerhonohjaajaksi?

Omille taidoille löytyy käyttöä myös kerhonohjauksen parissa. Nuoret ohjaavat alakouluikäisten lasten kerhoja pareittain. Kerhonohjaajakurssille toivotetaan tervetulleeksi asiasta kiinnostuneita rippikoulun käyneitä nuoria. Kurssin käyneillä on mahdollisuus päästä myös lastenleireille isoseksi. Lue lisää täältä

Aikuisrippikoulu

Jäikö rippikoulu aikanaan käymättä? Haluatko liittyä kirkkoon? Janakkalan seurakunta tarjoaa mahdollisuuden käydä aikuisrippikoulua. Lisätietoa saat seurakunnan aikuistyöstä vastaavalta papilta.

Ota yhteyttä

seurakuntapastori

nuoriso- ja rippikoulutyön pappi, partiotyön yhteyshenkilö