Uutislistaukseen

runo.jpg Kolmannen adventin myötä seimeltä löytyy Turengin 1D-luokan itse kirjoittama runo.

Jouluseimi 20 vuotta

10.12.2021 13.30

Jouluseimi on vakiinnuttanut paikkansa janakkalalaisten joulunvietossa Turengin seurakuntakeskuksen pihassa, vilkkaasti liikennöidyn Turengintien varressa.

Keväällä 2001 silloinen kirkkoherra Timo Komulainen kertoi Maija ja Jaakko Kalliselle lomamatkallaan nähdyistä kyproslaisista isoista ulkoseimistä ja kysyi, voisiko taitelija Jaakko Kallinen veistää Janakkalan seimeen puunukkeja. Kallinen innostui asiasta ja seurakunta tilasi häneltä Marian ja Joosefin. Elokuussa työ oli jo hyvällä mallilla ja tekstiilitöitä oli saatu suunnittelemaan forssalainen taiteilija Ulla Nummikoski, jolle Välimeren maiden seimet ja puvustaminen yleisesti olivat tuttuja.

Seimen tekstiilejä varten saatiin lahjotuksena viljasäkkejä, muita kankaita ja väriaineita. Rovasti Maija Kallinen teki niin värjäys- kuin ompelutyön. Veistotyön edetessä Jaakko Kallinen inspiroitui tekemään myös Jeesus-lapsen, aasin ja härän. Jeesus-lapsi oli Kallisen lahja seurakunnalle, aasin ja härän hän lainasi seurakunnan käyttöön.

Seimen veistokset ovat suomalaista kuusta ja mäntyä. Veistoksellisuus keskittyy nukkien päihin, käsiin ja jalkoihin. Vartalo on oikeastaan vaan runko, sillä tekstiilit viimeistelevät ulkoasun. Veistettyjen nukkien tyyli on pelkistetty. Kallinen on halunnut välttää liikoja yksityiskohtia ja etsinyt yleisluonteisuutta.

Seimi siunattiin käyttöön 1.12.2001. Heti seuraavana päivänä Janakkalan Pyhän Laurin kirkon jumalanpalvelus televisioitiin ja sen myötä välähdys seimestä näkyi maanlaajuisesti ohjelman alkukuvana.

Seuraavana vuonna Jaakko Kallinen veisti seimeen enkelit. Kesän 2003 seimen nuket viettivät Kallisella kunnostettavana. Jaakko Kallinen veisti uuden Jeesus-lapsen, sillä alkuperäinen oli varastettu seimestä. Lisäksi seimi täydentyi pikku paimenella ja lampaalla. Seimen hahmojen kustannuksiin ovat osallistuneet monet eri lahjoittajat, niin yksityiset henkilöt kuin yritykset. Paikalliset maanviljelijät ovat lahjoittaneet myös olkipaaleja seimen sisustukseksi.

Seimi täydentyi vielä tietäjäkuninkaalla vuonna 2004, jolloin alkoi myös joulurunoperinne. Seimellä on adventin ajan viikoittain vaihtuva runo, jonka valitsee joku seurakuntalainen.

Vuoden 2004 jälkeen nukkeja ei ole tullut lisää, mutta tietäjä sai laukun jouluksi 2005. Seimen katto muutettiin harjakatoksi kaksi vuotta myöhemmin, jolloin myös seinät tehtiin vanerista. Jouluksi 2017 seimi muutettiin niin, että se on vaihtolavan päällä.

Valaistu jouluseimi muistuttaa kaikille ohikulkijoille joulun varsinaisesta sanomasta. Ilman tätä keskeistä sanomaa joulu on mukava talvinen tapahtuma, mutta sen siunaus jää kokematta.

Seimi rakennettiin aikanaan hyvin pitkälti lahjoitusten ja vapaaehtoistyön voimin. Sen rakentaminen ja purkaminen vuosittain on seurakunnan ja aktiivisten vapaaehtoisten yhteinen ponnistus.  Vuosien varrella seimen äärellä on ollut myös mm. lausuntaa, jouluvaellusta ja musiikkia, mutta ennen kaikkea se on omia aikojaan kulkevien pysähdyspaikka. Seimi on paikallaan 1. adventtia edeltävästä lauantaista loppiaiseen asti.