Uutislistaukseen

Tyhjän sylin muistokiva Janakkalan hautausmaalla.

Tyhjän sylin muistokivi hautausmaalle

6.5.2021 09.39

Janakkalan hautausmaalla otetaan käyttöön tyhjän sylin muistokivi. Koronarajoitusten vuoksi käyttöönoton hartaudesta tehdään tallenne ja se on katsottavissa seurakunnan Facebookissa ja Youtube-kanavalla lapsettomien lauantaina 8.5. klo 15 alkaen.  

Tyhjän sylin muistokivi on tarkoitettu ihmisille, jotka surevat lapsettomuutta, keskenmenoa, raskauden keskeytystä, lapsen kuolemaa tai muuten tyhjää syliä. Tällainen suru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen aina löydy oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Muistokivi on surun, kaipauksen ja lohdun paikka. Muistokivi tekee surusta konkreettisemman: sinne voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

–Muistokivi on tarkoitettu meille kaikille, joiden syli on tyhjä, diakoniatyöntekijä Lotta Törmänen summaa.

Ensimmäiset tyhjän sylin muistokivet on otettu käyttöön 2001 ja sellaiset löytyvät jo muun muassa Forssan, Lempäälän ja Riihimäen hautausmailta. 

Janakkalan muistokivi on luonnonkivi, johon tulee risti sekä laatta tekstillä: ”Lapselle, jota emme koskaan saaneet.” ”Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Muistokivi on jo paikallaan hautausmaalla ruumissuojan ja Turengin puoleisen parkkipaikan välissä lähellä uurnalehtoa, mutta sen viimeistely samoin kuin ympäristön istutustyöt oheisen kuvan ottohetkellä odottivat kevättä.