Uutislistaukseen

Havainnekuva Rantalahdesta peruskorjauksen jälkeen Havainnekuva Rantalahdesta peruskorjauksen jälkeen

Leirikeskus Rantalahti peruskorjataan

11.12.2020 13.02

Janakkalan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi tiistain kokouksessaan Leirikeskus Rantalahden peruskorjaussuunnitelmat. Peruskorjauksen vuoksi Rantalahti on suljettuna ensi vuoden ja vuoden 2022 alun.

Ensi vuoden leiritoiminta järjestetään pääsääntöisesti Kiipulassa.
–Tavoitteenamme on, että uusi Rantalahti saadaan käyttöön keväällä 2022, talouspäällikkö Kristel Muru-Tanila kertoo.

Valtuuston päätöksen myötä päästään hakemaan tarvittavia viranomaislupia. Rakennusten tyhjentäminen on jo alkanut. Varsinaiset peruskorjaustoimet päästään toivottavasti aloittamaan huhti-toukokuussa.

Peruskorjaukseen päädyttiin, koska rakennukset ovat elinkaarensa päässä ja niiden tekniikka on vanhentunutta. Päärakennus on vuodelta 1965 ja majoitusrakennus vuodelta 1987, jolloin myös päärakennus peruskorjattiin.

Kirkkovaltuusto varasi peruskorjaukseen noin 2,8 miljoonan euron suuruisen määrärahan. Seurakunta varautuu ottamaan 2,0 miljoonan euron lainan hankkeen rahoittamiseen.

Peruskorjaushanke mahdollistaa Rantalahden käytön entistä monipuolisempana seurakunnan ympärivuotisena toiminnallisena keskuksena. Uutta leirikeskusta on lähdetty suunnittelemaan olemassa olevien rakennusten pohjalta. Kaksi erillistä rakennusta on toiminnan kannalta koettu hankalaksi ja niinpä peruskorjauksessa päärakennuksen ja majoitusrakennuksen väliin rakennetaan uudisosa, joka myös kehittää keittiötoimintoja kokoamalla keittiön ja aputilat vierekkäin. Uudisosan katolle tulee ilmanvaihtolaitteisto. Majoitusrakennus sijaitsee maastollisesti korkeammalla kuin päärakennus ja esteettömyyden mahdollistamiseksi uuteen aulatilan on suunniteltu invahissi. Esteettömyys huomioidaan muitakin muutoksia tehdessä.

Majoitusrakennuksen tilaratkaisut pysyvät hyvin pitkälti ennallaan. Eteisaulaan tehdään kuivaushuone leiriläisten vaatteiden ja jalkineiden kuivattamiselle.

Päärakennukseen sen sijaan on tulossa merkittäviä muutoksia. Nykyisen aulan vasemmalla puolella olevasta Martin salista tulee pieni kappelitila, jonka yhteydessä on myös suunnittelu-/ryhmätyötilaa. Järvenpuoleisen siiven päädyn luokka- ja varastotilat yhdistetään yhdeksi tilaksi. Katon auma purkamalla tälle uudelle sakraali-/monitoimitilalle saadaan lisää korkeutta. Tila erotetaan ruokailutilasta taiteovella, joka avaamalla koko järven puoleinen siipi on mahdollista yhdistää yhdeksi tilaksi. Monitoimitilaan on suunniteltu näkymä järvelle.

Kaikki tilat ajanmukaistetaan ja viihtyisyyttä parannetaan pintamateriaaleilla ja sisustusratkaisuilla. Julkisivut maalataan yhdenmukaisesti kaarnanharmaiksi.

Nykyinen rantasauna on huonokuntoinen, ja se puretaan. Uusi hirsirakenteinen rantasauna rakennetaan nykyisen grillipaikan läheisyyteen. Rantasaunan paikkaa siirretään, jotta päärakennuksesta on avoin näkymä järvelle.
–On todella hienoa, että pitkään suunniteltua peruskorjausta päästään nyt toteuttamaan, kirkkoherra Pekka Riikonen kertoo.

Peruskorjauksen rakennuttajakonsulttina toimii Hannu Järvinen, jolla on pitkä kokemus eri seurakuntien rakennushankkeista. Pääsuunnittelija on arkkitehti Carita Lindholm Arkkitehtitoimisto Lindholm Oy:stä.

Lisätietoja hankkeesta antaa talouspäällikkö Kristel Muru-Tanila, puh. 044 7656 956, kristel.muru-tanila@evl.fi.