Taija Kivistö puhuu puhelimessa hymyssä suin.

Soitot yli 80-vuotiaille otettiin ilolla vastaan

5.5.2020 10.50 Taija Kivistölle soittokampanja oli erittäin positiivinen kokemus. Ikäihmiset voivat hyvin omissa kodeissaan ja arjen askareissaan. Omaiset, lapset ja naapurit huolehtivat heistä.

Janakkalan kunnan ja seurakunnan yhteinen puhelinkampanja kunnan kaikille yli 80-vuotiaille saatiin vapun alla päätökseen.

Kohderyhmästä, joka oli noin 1100 henkilöä, tavoitettiin yli 70 % . Noin viidennekselle ei löydetty puhelinnumeroa. Heistä moni asuu asumispalveluyksikössä tai vanhainkodissa. Puheluun jätti vastaamatta alle 10 %.

Kunnan työntekijät soittivat aakkostetusta kohderyhmästä ”A:sta alkaen” puolet, seurakunnan soittolistalla oli aakkosten loppupuolen sukunimet. Seurakunnan osuus jakautui 13 työntekijälle. Kunnan osalta kampanjan hoiti neljä vammaispalvelujen työntekijää.
–Meillä on päivätoiminta koronan vuoksi tauolla. Ensin soittojen suuri määrä ja niiden aikataulu pohditutti soittajia, mutta työn käynnistyttyä soittaminen koettiin oikein mukavaksi, päivätoiminnan ohjaaja Anna Pensola kertoo.

Kampanjan ensimmäisinä päivinä vastaajat olivat positiivisen yllättyneitä soitoista. Sen jälkeen tieto asiasta oli levinnyt niin paikallislehden, internetin kuin puskaradion välityksellä ja kävi ilmi, että soittoa oli jo odotettu.

Kaiken kaikkiaan kampanja sai erittäin positiivisen vastaanoton.
–Tavoitellussa ikäluokassa on todella tyytyväistä, iloista ja reipasta väkeä. Huomasimme myös, että ihmiset tykkäävät kovasti puhua. Kuulimme monenlaisia tarinoita, vammaispalvelun väki kertoo.

Kampanjan myötä selvisi, että valtaosalla yli 80-vuotiaista tilanne kotona on hyvä ja kauppa- ym. asiointia hoitaa lapset, muut sukulaiset tai esimerkiksi naapuri. Muutamille tieto kauppa-asiointiavusta tuli uutena asiana ja sitä ”laitettiin korvan taakse” jos esimerkiksi nykyinen kaupassa kävijä sairastuu.
–Moni asuu vielä omakoti- tai rivitalossa, jossa puuhaa riittää ja siitä saa jaksamista poikkeuksellisena aikana. Isompia huolia ei keskusteluissa ilmennyt, mutta esimerkiksi se, ettei saa tavata ikätovereita ja tilanteen mahdollinen pitkittyminen mietityttivät, diakoni Päivi Harju muistelee soittokierrostaan.

Kampanja koettiin tärkeäksi ja monet korostivat sitä, että yhteydenotolla on hänelle suuri merkitys. Puheluissa havaittiin myös, että monet ikäihmiset tekevät todella fyysisiä ja hyvää kuntoa vaativia töitä: metsätöitä, halkojen hakkaamista ja puutöitä, kasvihuoneen kunnostusta, puutarhatöitä, mökin kevättöitä jne.
–Minun listaltani ei kenenkään kohdalla ilmennyt selkeätä huolta. Eräs rouva pyysi kertomaan, että soittakaa vaan niille nuoremmille ja huonokuntoisimmille, täällä on erittäin virkeä ja autoileva ikinuori 88-vuotias. Tuntuukin, että ikäihmiset kantavat huolta omista lapsistaan ja lapsenlapsistaan enemmän kuin itsestään. Se on aika puhuttelevaa, aikuis- ja lähetystyönsihteeri Taija Kivistö pohtii.

Yli tuhannen puhelinnumeron selvittäminen oli iso urakka. Pieniltä kommelluksiltakaan ei vältytty. Erääseen soittoon oli vastannut tavoitellun henkilön täyskaima pääkaupunkiseudulta. ”Soitatteko te kaikille Suomessa” oli vastaaja iloisesti ihmetellyt.

Kampanjan mahdollista uusimista esimerkiksi syksyllä pohditaan, kun nähdään, kuinka korona tilanne Suomessa kehittyy.

Jos joltakulta keskustelua toivovalta jäi kampanjan aikana soitto saamatta, hän voi itse soittaa pastori Henri Koskiselle, puh. 044 7656 963.