Seurakunnan väestökirjanpito siirtyy Tampereelle

8.1.2020 15.48

Janakkalan seurakunta liittyi Tampereen aluekeskusrekisteriin vuoden 2020 alussa.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että virkatodistusten ja sukuselvitysten laatiminen, avioliiton esteiden tutkinta sekä kasteiden, avioliittojen, kirkosta eroamisten ja kirkkoon liittymisten rekisteröiminen tapahtuu jatkossa Tampereella. Nämä tehtävät siirtyvät Janakkalan seurakuntatoimistosta aluekeskusrekisterin hoidettavaksi. Asioiden hoitaminen ei kuitenkaan vaadi matkustusta Tampereelle, sillä käytännössä kaikki asiat saa hoidettua verkossa, sähköpostilla tai puhelimella. Verkkoasioinnin kasvu onkin yksi syy muutokselle.

Janakkalan seurakuntatoimisto jatkaa kuitenkin entisin aukioloajoin.

- Palvelemme paikan päälle tulevia ja meille soittavia seurakuntalaisia opastamalla heitä aluekeskusrekisterin palveluista. Seurakuntatoimisto hoitaa edelleen muun muassa kasteisiin, vihkimisiin ja siunauksiin liittyvät varausasiat, Janakkalan seurakunnan kirkkoherra Pekka Riikonen kertoo.

Seurakuntatoimisto ottaa ainakin aluksi vastaan paikan päälle tulleilta asiakkailta virkatodistuspyyntöjä ja toimittaa ne eteenpäin aluekeskusrekisteriin. Verkkoasiointi on kuitenkin monesti näppärämpi ja nopeampi tapa saada asiat hoidettua.

Aluekeskusrekisterien ajatuksena on tasapuolistaa seurakuntalaisten palvelua, sillä monet pienten seurakuntien kirkkoherravirastot ovat olleet auki vain muutaman tunnin viikossa. Tampereen aluekeskusrekisteri palvelee jäseniä joka arkipäivä klo 9–15.

Palvelujen ulkoistaminen aluekeskusrekisteriin ei tuo ainakaan tässä vaiheessa suuria säästöjä seurakunnille, sillä seurakunnat maksavat aluekeskusrekisterin palveluista seurakuntalaisten lukumäärän mukaan. Samalla myös kirkonkirjojen- ja väestökirjanpidosta saadut tulot poistuvat. Janakkalan seurakunnassa muutos on johtanut yhden työntekijän vähentämiseen ja näin ollen myös pieneen säästöön.

Syy aluekeskusrekisteriin liittymiseen jo tässä vaiheessa on henkilökunnan eläköityminen ja sitä myötä osaamisen katoaminen.

- Seurakuntatoimistomme henkilöstö on siirtymässä eläkkeelle lähitulevaisuudessa. Aluekeskusrekisteriin liittymisen avulla pyrimme takaamaan ammattitaitoisen palvelun jatkumisen seurakuntalaisille, Riikonen sanoo.

Muutoksen taustalla on kirkkohallituksen vuoden 2015 linjaus, minkä mukaan kirkonkirjojen pito on mielekästä toteuttaa alueellisissa keskusrekistereissä. Vuonna 2018 linjausta tarkennettiin antamalla seurakunnille määräaika muutoksen toteuttamiselle. Viimeistään vuoden 2022 alussa kaikkien seurakuntien kirkonkirjojen ja väestökirjanpitoon liittyvien tehtävien tulee olla keskitetty aluekeskusrekistereihin.

Tampereen hiippakunnassa toimii tällä hetkellä kaksi aluekeskusrekisteriä: toinen Tampereella ja toinen Lahdessa. Vuonna 2019 perustettu Tampereen aluerekisterikeskus hoitaa tällä hetkellä Tampereen seurakuntien ja neljän lähialueen seurakunnan väestökirjanpidon. Ensi vuoden alussa mukaan liittyy 11 seurakuntaa, jolloin yhteinen aluekeskusrekisteri palvelee yhteensä noin 270 000 seurakuntalaista. Liittymisten myötä myös aluekeskusrekisterin työntekijämäärä kasvaa ja vuoden alussa seurakuntalaisia palvelee noin 15 työntekijää.

Vuoden 2020 alussa Tampereen aluekeskusrekisteriin kuuluvat Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenkyrön, Hämeenlinna-Vanajan, Ikaalisten, Janakkalan, Jämsän, Kalvolan, Lopen, Mänttä-Vilppulan, Pälkäneen, Ruoveden, Tammelan, Tampereen ja Ypäjän seurakunnat. Hämeenlinnan seurakuntayhtymään kuuluvat Hauhon ja Lammin seurakunnat eivät vielä liity aluekeskusrekisteriin.

Tampereen aluekeskusrekisterin yhteystiedot:

Sähköposti: keskusrekisteri.tampere@evl.fi

Puhelinpalvelu arkisin klo 9–15.

• Sukuselvitys- ja virkatodistusasiat 03 2190 700

• Kaste- ja avioliittoasiat, kirkkoon liittyminen, kirkosta eroaminen 03 2190 222

• Vaihde 03 2190 111

tampereenseurakunnat.fi/aluekeskusrekisteri