Janakkalan Barokki vie Game of Thronesin teeman alkulähteelle
Suositun TV-sarjan teeman tunteikas matala jousisoitin on kunnianosoitus 1800-luvun alussa keksitylle ja unohdetulle arpeggionelle. Se oli jousella soitettava kuusikielinen kitaran ja viola da gamban yhdistelmä, joka puolestaan kunnioitti jo silloin suosionsa menettänyttä viola da gambaa. Janakkalan Barokin avaus- ja päätöskonsertit esittelevät näitä Suomessa verraten harvoin kuultuja instrumentteja. Festivaalin ohjelmisto ulottuu keskiajasta romantiikkaan.
Arpeggione jäi historiaan Schubertin sonaatin (a-molli, D.821) ansiosta. Wieniläinen Johann Georg Staufer ja unkarilainen Peter Teufelsdorfer rakensivat ensimmäiset arpeggionensa vuonna 1823 toisistaan tietämättä. Soitin tunnettiin myös “jousikitarana”, “sellokitarana” sekä “guitarre d’amorena”. Schubert omisti sonaattinsa soittimen virtuoosina tunnetulle Vincenz Schusterille. Säveltäjän kuoleman jälkeen kesti melkein viisikymmentä vuotta ennen kuin sonaatti nousi suosioon. Janakkalassa venäläinen virtuoosi Alexander Rudin ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen tulkitsevat sonaatin festivaalin päätöskonsertissa 30.6. klo 19 Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa. Konsertin toinen sävellys on kamarimusiikkikirjallisuuden ikonen teos, Es-duuri pianotrio, jossa viulua soittaa Cecilia Bernardini.
Viola da gambat rantautuivat Brittein saarille Henrik VIII:n ansiosta, joka antoi turvapaikan aikansa pakolaisille, sefardijuutalaisille muusikoille. Toisin kuin Manner-Euroopassa, Englannissa gamboja soitettiin yhtyeissä eikä vain soolosoittimena. Konservatiiviset britit pysyivät uskollisina polyfoniselle gambamusiikille noin parin sadan vuoden ajan. Janakkalassa Helsingin Barokkiorkesterin gambayhtye sekä tenori Taavi Oramo esittelevät Henrikin hovin musiikkia festivaalin avajaiskonsertissa 28.6. klo 20.
Renessanssin ja barokin aikakautta edustaa festivaalin perinteikäs urkukonsertti, jonka musiikista vastaa pamplonalainen urkuri ja radiotoimittaja Raúl de Toro. Espanjassa 1500–1600 -lukuja pidetään kulta-aikana, jolloin veijariromaani ja musiikki kukoistivat. Urkureista kuuluisimpia olivat luutistien ylistämä Antonio de Cabezón, Francisco Correa de Arauxo ja Joan Cabanilles.
Ensemble Gamut! on Kansanmusiikkia ja iltapalaa -tilaisuuden esiintyjä Keltaisella talolla 29.6. klo 20. Yhtyeen ohjelmissa keskiaika, renessanssi ja barokki kohtaavat suomalaisen perinnemusiikin ja improvisaation. Nimen mukaisesti konsertissa voi nauttia musiikista leppoisasti iltapalan ja viinilasillisen kera.
Festivaalin täydentää Lasten Barokki su 30.6.2019 klo 11–15
Lasten barokki Laurinmäen tunnelmallisella torpparimuseolla tutustuttaa vanhan musiikin maailmaan iloisen kepeällä otteella. Barokkimatka – musiikkiteatteriesityksessä tavataan barokin ajan koreat säveltäjämestarit hauskoine tarinoineen ja kiehtovine soittimineen. Työpajassa klo. 11 ja 13 valmistetaan omia paimensoittimia luonnonmateriaaleista perinnemuusikko Minna Hokan opastuksella. Torpparimuseolla tehdään aikamatkoja 1800-luvulle ja kulttuurikahvila PSL palvelee makean nälkään. Tapahtuma on maksuton.
Barokkimatkalla tavataan barokin aikakauden säveltäjämestarit: Peruukeissaan ja loisteliaissa puvuissaan lavalla touhuavat Händel, Bach, Telemann, Sammartini ja Corelli ilmielävinä!
Konsertissa kuullaan säveltäjien itse kertomana hauskoja tarinoita heidän elämästään ja barokin aikakauden erikoisista ilmiöistä. Musiikki kuljettaa barokin ajan hoveista ja oopperataloista talonpoikien kylätansseihin. Tutuksi tulevat myös vanhat soittimet: barokkiviulu ja -sello, erilaiset nokkahuilut, traverso, luuttu ja barokkikitara. Yleisölläkin on oma roolinsa, kun suomalaista Lampaanpolska-kansanlaululla hypätään osaksi orkesterin musisointia.
27.3.2019 12.56