Haudoille saatavilla nyt myös perennahoitoja

17.1.2019 08.50

Kesäinen hautausmaa

Seurakunnan haudanhoitosopimukset muuttuvat. Jatkossa saatavilla on kesähoito, viiden vuoden hoito kesäkukilla ja uutuus, 10 vuoden perennahoito. 10 vuoden hoito kesäkukilla jää kokonaan pois, mutta aikaisemmin tehdyt pidemmät sopimukset jatkuvat ennallaan niiden päättymiseen saakka.

Perennat eli monivuotiset kukat ovat ympäristöystävällinen valinta. Perennat saavat vetensä enimmäkseen sateesta eivätkä ne vaadi kukoistaakseen juurikaan lannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita. Perennojen kasvatuksen hiilijalanjälki on kesäkukkia pienempi, koska niitä ei kasvateta kasvihuoneessa. Perennoiden olennaisin ero kausikukkiin verrattuna on lyhyt kukinta kahdesta viikosta kuukauteen, mutta kaunis ja kestävä lehdistö korvaa kukinnan vaatimattomuutta.

Perennat lähtevät kasvamaan heti maan sulamisen jälkeen.

–Perennahauta on hoidetun näköinen keväästä yli kuukauden pidempään kuin kesäisiä ”serkkuja” käytettäessä. Syksyllä useat perennalajit kukoistavat vielä ensimmäisten yöhallojen jälkeenkin. Kasvukausi jatkuu siis huomattavasti kesäkukkaloistoa pidempään, seurakuntapuutarhuri Piia Suonpää pohtii.

Haudan koosta riippuen perennoja istutetaan 2-3 kappaletta. Puutarhuri valitsee perennalajikkeen haudan kasvuolosuhteiden perusteella. Hoitosopimukseen kuuluu perennojen hankinnan ja istutuksen lisäksi kastelu, perennapenkin siistinä pitäminen ja maanparannus, kuolleiden kasvinosien poistaminen, juurakon hoitaminen tarvittaessa, sekä mahdolliset lannoitukset ja kalkitukset.

–Jos perenna ei talven jälkeen lähde kasvamaan, se uusitaan, Piia Suonpää kertoo.

Perennahoitohaudalle ei voi tilata seurakunnalta tai itse istuttaa mitään muita kukkia, jotta perennojen juuristo ei vahingoitu. Jos haudalle halutaan tuoda syksyllä esim. kanervia, tulee ne asettaa maan pinnalle omassa astiassa, jotta perennojen juuristo säilyy ehjänä talven yli.

Perennahoidossa haudan pintaa hoidetaan samoin kuin viiden vuoden kesäkukkahoidossa eli siihen kuuluu haudan kevät- ja syyssiivous, jossa poistetaan lehdet, risut, havut, vanhat hautakynttilät yms. Nurmipintainen hauta leikataan ja kiven sekä kukkapesän ympäristö siistitään trimmerillä. Hiekkapintainen hauta pidetään puhtaana ja hiekka kuvioidaan.

Lisätietoja hautojen hoidoista seurakuntapuutarhuri Piia Suonpäältä, puh. 044 7656 996 tai piia.suonpaa@evl.fi ja nettisivuilta.