Vuoden alussa alkava kokeilu tuo jumalanpalvelukset ihmisten luo

20.12.2018 10.59

Janakkalan seurakunnassa alkaa vuoden alussa jumalanpalveluskokeilu, jonka myötä jumalanpalvelukset kesä-elokuuta lukuun ottamatta keskittyvät Turenkiin ja Tervakoskelle. Sunnuntain messu pidetään Turengissa kello 10 ja Tervakoskella 13.

Poikkeuksia ovat joulun ja pääsiäisen ajan jumalanpalvelukset sekä muut juhlapyhät ja teemakirkot, joita järjestetään myös Pyhän Laurin kirkossa. Myös hautauksia ja vihkimisiä järjestetään kuten ennenkin ympäri vuoden.

Seurakunnan jumalanpalvelusten määrä ei vuositasolla vähene eikä Pyhän Laurin kirkkoa olla sulkemassa. Tammi-maaliskuussa siellä on kuusi sunnuntain klo 10 messua, yksi vesper ja kolme viikkomessua. Kesä-, heinä- ja elokuussa messut pidetään vain Pyhän Laurin kirkossa.

Pyhän Laurin kirkko on huonosti saavutettavissa, sillä sinne ei sunnuntaisin kulje julkista liikennettä. Kun kokeilun aikaan juhlapyhinä ja teemapäivinä on messu Pyhän Laurin kirkossa, Eurolla kirkkoon! –kirkkokuljetuksia pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

– Kokeilun ydinajatuksena on tuoda jumalanpalvelukset lähemmäksi ihmisiä, kirkkoherra Pekka Riikonen pohtii.

Kokeilu kestää kaksi vuotta, jotta on riittävän pitkä aika kokeilla, millaisina kirkkopyhinä messuja kannattaa järjestää Pyhän Laurin kirkossa ja voidaan seurata, miten uudistus otetaan vastaan. Kokeilulla ei tavoitella säästöjä.

Tavoitteena on, että harvoin kirkossa käyville ihmisille välimatka kirkkoon ei olisi este messuun menemiselle. Päätöksen taustalla vaikuttaa se, että messuihin osallistuvien määrä on ollut vähenevä niin Janakkalassa kuin koko Suomessa ja uudistusta tukee, että Turengissa ja Tervakoskella pidetyissä jumalanpalveluksissa trendi ei ole samalla tavalla laskeva.

Jumalanpalvelusten järjestämiselle Pyhän Laurin kirkossa kesäkauden ulkopuolella ei valitettavasti ole selkeää rytmiä tai muistisääntöä. Seurakunta tiedottaa jumalanpalvelusaikatauluista monin eri tavoin. Tammi-maaliskuun jumalanpalvelukset on muun muassa koottu esitteeseen, jota on saatavilla seurakunnan eri toimipisteistä ja nettisivulle www.janakkalanseurakunta.fi/jumalanpalvelukset.

–Toivotamme seurakuntalaiset lämpimästi tervetulleeksi messuihin kaikissa kirkoissamme. Tervakoskella ja Turengissa tarjoamme messun jälkeen myös kirkkokahvit, Pekka Riikonen kertoo.

• Jumalanpalvelukset Pyhän Laurin kirkossa klo 10: 6.1., 13.1., 20.1., 3.3., 24.3. ja 31.3. Lisäksi vesper 6.3. klo 18 ja viikkomessut 17.1., 14.2. ja 14.3. klo 18.

• Jumalanpalvelukset Turengin kirkossa klo 10: 1.1., 27.1., 3.2., 10.2., 17.2., 24.2., 10.3. ja 17.3.

• Jumalanpalvelukset Tervakosken kirkossa klo 13: 1.1., 27.1., 3.2., 10.2., 17.2., 24.2., 10.3. ,17.3. ja 31.3.

Lisätietoja asiasta antaa kirkkoherra Pekka Riikonen, puh. 044 7656 960, pekka.riikonen@evl.fi (ei viikolla 1).