Romanttinen Sonaatti-ilta: klassinen kamarimusiikkikonsertti Pyhän Laurin kirkossa

31.8.2018 12.03

Varpu_Daniel_XL.jpg Viulisti Varpu Heikinheimo ja pianisti Daniel Beskow

Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa kuullaan 8.9.2018 klo 19 romanttisia sonaatteja. Viulisti Varpu Heikinheimo ja pianisti Daniel Beskow soittavat tunnin mittaisen konsertin, jossa kuullaan tunnetuimpia viululle ja pianolle kirjoitettuja sonaatteja W. A. Mozartilta, Ludvig van Beethovenilta, Edvard Griegiltä sekä Jean Sibeliuksen lyyrisiä pikkukappaleita. Konserttiin on vapaa pääsy.

Mozartin e-molli sonaatti on tummasävyinen ja yksi harvoista Mozartin sonaateista, joka on kirjoitettu mollisävellajissa. Sen perustunnelma on vakavamielinen ja paikoitellen myös dramaattinen.

Beethovenin 5. sonaatti on saanut lisänimen "kevät", joka kuvaa sen huoletonta ja valoisaa tunnelmaa. Sonaatin lyyriset ja valoisat melodiat maalaavat keväistä maisemaa. Tunnelmat vaihtelevat kuitenkin aurinkoisesta myrskyisämpään, kuten säveltäjän luonteelle ja sävellyksille on ominaista.

Griegin kolmas viulusonaatti on konserttilavojen kestosuosikkeja. Sonaatin ensimmäinen osa alkaa sankarillisella teemalla, joka vaihtuu pian maalailevaan ja lyyriseen sivuteemaan. Toisessa ja kolmannessa osassa kuullaan vaikutteita norjalaisisesta kansanmusiikista.

Viulisti Varpu Heikinheimo on valmistunut Hannoverin musiikkikorkeakoulusta sekä Sibelius-Akatemiasta. Hän on konsertoinut erilaisten kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa Suomessa ja Euroopassa. Hänelle on myönnetty palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa sekä Kees Wibenga -stipendi Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla parhaasta kamarimusiikkiesityksestä Tremor-jousikvartettinsa kanssa. Heikinheimo on soittanut Kansallisoopperan orkesterissa sekä Sinfonia Lahden riveissä.

Pianisti Daniel Beskow konsertoi solistina sekä erilaisten kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa kotimaassaan Ruotissa ja muualla Euroopassa. Hän on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Hän on opiskellut mm. seuraavissa oppilaitoksissa; Hannoverin musiikkikorkeakoulu, Royal Danish Academy ja Royal College of Music. Danielille on myönnetty lukuisia tunnustuksia kuten 1. palkinto Royal Danish Academyn solistikilpailussa sekä yleisöpalkinto Danish Radio P2- kilpailussa.