Uusi kirkkovaltuusto aloittaa tammikuussa – valtasuhteet vaihtuivat vaaleissa

MicrosoftTeams-image.png

Janakkalan seurakunnassa toimitettiin viime sunnuntaina seurakuntavaalit, joissa valittiin vuoden 2023 alusta alkavaksi nelivuotiskaudeksi 27 jäsentä kirkkovaltuustoon. Seurakuntavaaleissa oli yhteensä 39 ehdokasta neljältä valitsijayhdistykseltä.

Vaaleissa annettiin 1106 ääntä äänestysprosentin noustessa 11,5 prosenttiin. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli 10,1. Lämmin kiitos kaikille äänestäneille!

Valtakunnallisesti äänestysprosentti laski, mutta Janakkalassa prosentti kuitenkin nousi. Syynä lienee hyvien ehdokkaiden lisäksi ollut seurakunnan uudet tavat lisätä tietoisuutta vaaleista. Janakkalassa ensimmäistä kertaa lähetettiin kaikille äänioikeutetuille kotiin vaalikirje, jossa oli tietoa vaaleista ja ehdokkaiden valokuvalliset esittelyt. Vaalit olivat myös suunnitelmallisesti esillä seurakunnan viestinnässä niin nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa kuin sanomalehtien sivuilla.
–Lisäksi päätimme tarjota kaikille äänestäjille pullavaalikahvit ja heijastimen. On ollut ilo seurata, kuinka ihmeset ovat kokoontuneet äänestyspaikoille kahvittelemaan mukavassa tunnelmassa, seurakunnan vaalivastaava Maria Penttinen kertoo.

Vaalien voittajaksi nousi Kirkko keskellä kylää ehdokaslista, joka sai kirkkovaltuustoon 10 paikkaa. Kokoomusväki ja Seurakuntademarit saivat molemmat 6 paikkaa ja Seurakuntaväki 5 paikkaa. Viime vaaleissa neljä vuotta Seurakuntaväki sai 10 paikkaa, Kirkko keskellä kylää 9 ja Kokoomusväki sekä Kirkkodemarit (nyt Seurakuntademarit) molemmat 4 paikkaa.

Vaalien äänikuningas oli Seurakuntademareiden listalta valtuustoon noussut Miikka Anttila ja –kuningatar Janakkalan Seurakuntaväki -listan Piia Aitto-oja. Heistä Aitto-oja on istuva kirkkovaltuutettu. Tarkat tiedot vaalin tuloksista löytyvät täältä.

Janakkalan uusi kirkkovaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran sunnuntaina 15.1. klo 10 Pyhän Laurin kirkossa järjestettävän messun jälkeen. Kirkkovaltuusto valitsee tuolloin joukostaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä päättää 9-jäsenisen kirkkoneuvoston kokoonpanon. Ensimmäisessä kokouksessaan kirkkoneuvosto muun muassa nimeää uudet vastuuryhmät.

Nelivuotiskautensa vuoden lopussa päättänyt valtuusto ensimmäisessä kokouksessaan tammikuussa 2019.

22.11.2022 10.05