Uutislistaukseen

Virpi Juppala, Lotta Törmänen, Päivi Harju ja Petra Ryynänen vastaavat Janakkalan diakoniatyöstä. Virpi Juppala, Lotta Törmänen, Päivi Harju ja Petra Ryynänen vastaavat Janakkalan diakoniatyöstä.

Pyhän Laurin kirkossa juhlistettiin suomalaista diakoniatyötä

16.9.2022 08.30

Viime sunnuntaina vietettiin Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa lähimmäisen päivän juhlamessua ja suomalaisen diakoniatyön 150-vuotisjuhlaa aurinkoisessa syyskesän säässä.

Ilmainen kirkkokyyti oli tuonut kirkkoväkeä Turengista ja Tervakoskelta ja reitin varrella olevista kylistä.
–Nautimme kotiseutukiertueesta matkalla kirkkoon. Ennen ruokailua ehti myös vierailla haudalla, bussikyytiläiset kertoivat.

Messussa kuultiin keskustelusaarna. Pastori Petra Ryynänen jakoi saarnan aluksi ajatuksia päivän evankeliumitekstistä, jossa lainopettaja pohtii lain suurinta käskyä ja sitä, kuka on oikea lähimmäinen.
–Lähimpiä ihmisiä on helppoa ja luontevaa rakastaa, mutta meidät on myös kutsuttu rakastamaan niitä, joita ei ole niin helppoa rakastaa.

Ryynänen myös kysyi seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä, erityisesti rakkauden palvelutehtävään kutsutuilta, mikä heitä kantaa ja rohkaisee työssään. Lotta Törmänen puhui toivosta ja siitä, kuinka toivoa on aina. Toivon näkökulma kantaa työssä ja auttaa jaksamaan, kun kohdataan vaikeitakin tilanteita ja elämäntarinoita. Päivi Harju puhui diakoniatyön pitkästä historiasta, joka kantaa. Harju myös kertoi ihmisten kohtaamisen antavan voimaa. Virpi Juppala kertoi häntä kantavan seurakuntalaisten rukoukset sekä ehtoollispöydän sanoma syntien anteeksiantamuksesta ja siitä, kuinka kaikki virheet saa anteeksi.

Messu liikutti monia seurakuntalaisia.
–Kirkossa piti vähän väliä ihan pyyhkiä silmiä, kun jotenkin oli niin koskettavaa, juhlamessuun osallistunut kertoo.

Musiikista vastasivat kanttori Tapio Mäenpää sekä diakoniatiimi. Jumalanpalvelukseen osallistuneet yli 60 henkilöä toivat paikalle runsaan säilykekolehdin eli huoneenlämmössä pitkään säilyviä elintarvikkeita sekä hygieniatuotteita, jotka diakoniatyö jakaa oman seurakunnan diakoniatyössä vähävaraisille asiakkaille. Lisäksi kerättiin rahakolehti kirkon Diakoniarahastolle.

Messun jälkeen oli tarjolla maksuton keittolounas Tarinmaan seurakuntatalolla mansikkakakkukahvien kera. Pitkän tauon jälkeen oli ilo ruokailla ja vaihtaa kuulumisia yhteisen pöydän äärellä. Iloinen puheensorina täytti seurakuntasalin ja se jatkui vielä kirkkobussissa kotimatkalla.

1.9.2022 tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Matilda Hoffman. Juhlavuonna keskiössä ovat erityisesti diakonian vihkimysvirka, ammatillinen diakoniatyö sekä kaikki diakonian toimijat. Jokainen kristitty voi omalla paikallaan toteuttaa diakoniaa arjen lähimmäisyytenä. Seurakuntien diakoniatyö on vahva osallisuuden mahdollistaja ja vapaaehtoistoiminnan organisoija. Diakoninen kirkko innostaa ja varustaa seurakuntia ja niiden jäseniä toteuttamaan lähimmäisenrakkautta ja edistämään ihmisarvoista elämää.