Kuvituskuva soittaja

Janakkalan Barokki soi jälleen suloisessa sydänkesässä

16.6.2022 11.35

Janakkalan Barokki järjestetään tänä vuonna 1.–3. heinäkuuta. Vanhaan musiikkiin keskittyvän festivaalin tapahtumapaikkana on Janakkalan ainutlaatuinen keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko ympäristöineen.

Janakkalan Barokin ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen toivottaa niin uudet kuin ennestään tutut festivaalivieraat tervetulleeksi: ”Tämän vuoden festivaalin teemana on barokkityylin synty 1600-luvun alun Italiassa ja sen kulkeutuminen saksalaisten muusikoiden mukana Dresdeniin ja Pohjois-Saksaan. Upeat solisti- ja yhtyevieraamme Kroatiasta ja Bulgariasta ovat tässä ohjelmistossa kotonaan, ja huippu-urkuri Pavao Mašić esiintyy kahdessa konsertissa solistina ja kamarimuusikkona. Pyrimme tarjoamaan kansainvälisen luokan barokkielämyksiä juuri Janakkalan kirkon ja sen ainutlaatuisten urkujen ominaispiirteisiin nojaten.”

Festivaalin avajaiskonsertti perjantaina 1.7. klo 20 esittelee ohjelmistoa Dresdenin hovista myöhäisbarokin loistonpäiviltä. Bulgarialaiset Zefira Valova, viulu ja Yavor Genov, luuttu sekä Aapo Häkkinen, cembalo ja urut esittävät mm. Pisandelin, Vivaldin ja Westhoffin virtuoositeoksia.

Tämän vuoden festivaalin ulkomaalainen ensemblevieras tulee Kroatiasta. Croatian Baroque Ensemble on maansa maineikkain vanhan musiikin yhtye. Lauantain 2.7. klo 18 konsertissa kuullaan musiikkia mm. Frescobaldilta, Palestrinalta ja Caldaralta. Konsertin ohjelmisto on saanut inspiraationsa sanan ja ihmisäänen vaikutuksesta niin laulu- kuin instrumenttimusiikkiinkin.

Festivaali tarjoaa sielunravintoa myös kansanmusiikin ystäville. Perinteinen lauantai-illan konsertti kirkon läheisellä Keltaisella talolla 2.7. klo 20 tuo Kanta-Hämeen kauniiseen kesäiltaan sulosointuisia kansansäveliä. Jo aiemminkin Janakkalassa esiintynyt kanteletaiteilija Eva Alkula ja skotlantilaisen harpun mestari Pippa Reid-Foster loihtivat suomalaisen ja skottilaisen musiikin minimalistisia sävelmaisemia.

Sunnuntaina Lasten barokki klo 11-14 Laurinmäen tunnelmallisella torpparimuseolla. Lasten barokissa konsertoi klo 12 lastenkulttuurin ja kansanmusiikin ammattilaisista koostuva Freija. Freija luottaa hyvän melodian, saundin ja svengin voimaan ja tutustuttaa näin lapsia vanhan musiikin maailmaan kepeän iloisella otteella. Matti Laitinen tunnetaan mm. Tuttiorkesterin riveistä ja Pikku Kakkosen Laulukoulusta. Lassi ja Maija (Logrén ja Karhinen-Ilo) tunnetaan Nukketeatteri Sampon näytelmistä, Arto Anttila Musarullaa – konserttitaltioinneista. Kulttuuriosuuskunta Uulu pitää nonstop laulunteko-työpajaa, jossa tehdään Tuulimyllyaiheisia kappaleita Laurinmäen 140 vuotta täyttävän mamsellimyllyn kunniaksi. Lasten barokki on maksuton ja torpparimuseolla on avoimet ovet.

Festivaalin päätöskonsertti 3.7. klo 18 päästää valloilleen Janakkalan keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon loisteliaat barokkiurut. Urkutaiteilija Pavao Mašić sekä viulisti Laura Vadjon esittävät Schnitger-tyylisten urkujen ominta ohjelmistoa, saksalaista varhaisbarokin stylus fantasticusta mm. Biberiltä ja Schmelzeriltä.

Janakkalan Barokin järjestäjiä ovat Helsingin Barokkiorkesteri, Janakkalan kunta ja Janakkalan seurakunta.