Urkukonsertti: Pekka Piironen

Pekka Piirosen valokuva ja kuva Janakkalan kirkon uruista
Janakkalan Pyhän Laurin kirkko

Pohjois- ja Keski-Saksa 1600-1700 -luvuilla - Matthias Weckmannista J.S.Bachiin

Konserttiin on vapaa pääsy.

Matthias Weckmann (1616-1674): Koraalipartita "Es ist das Heil uns kommen her"

J.S.Bach (1685-1750): Triosonaatti c BWV 526
- Vivace
- Largo
- Allegro

J.S.Bach: Toccata ja fuuga F BWV 540

"Johann Sebastian Bachin musiikissa ihaillaan usein säveltäjän kykyä luoda aikakaudelleen poikkeuksellisen laajoja muotoja ja taitoa käyttää saksalaisen barokin rinnalla ranskalaista ja italialaista tyyliä. Konsertissa kuultavan Toccata ja fuuga F-duurin ensimmäinen puolisko on tahtimäärältään suurin säveltäjän urkuteosten yksittäinen osa. Triosonaatti c-molli on sukua italialaiselle teosperinteelleen, ja uusi 1700-luvun alkupuoliskon aikakausi galantteine tyyleineen pilkistää tässä Bachin myöhäisvuosien teoksessa.

Mutta osasi n. 70 vuotta Bachia aiemmin elänyt Weckmannkin säveltää laajasti. Seitsenosainen koraalipartita "Es is das Heil uns kommen her" kestää peräti puoli tuntia, ja sisältää sellaisenaan laajan pohjoissaksalaisen koraalifantasian kuudentena osanaan. Itse virsi, suomalaisen virsikirjan nro 262 "On hyvyydessään Jumala", on yksi uskonpuhdistuksen alkuajan kahdeksasta ensimmäisestä virrestä."

"Pekka Piironen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta v. 1995 pääaineenaan piano. Suoritettuaan kirkkomuusikon tutkinnon (AMK) Oulussa v. 2017 hän on jatkanut opiskelua Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin maisteriohjelmassa. Konsertin ohjelma on ensimmäinen puolisko syyskuun urkujensoiton A-tutkinnosta. Viimeiset kymmenen vuotta Piironen on ollut musiikinopettajana Jokilatvan opistossa Haapajärven, Nivalan ja Reisjärven kunnissa opettaen pianon- ja urkujensoittoa sekä ohjaten kuoroja ja lauluryhmiä."