Tansanian albiinolapset

Rippikoulu- ja nuorisotyön uusi kummikohde on Tansanian albiinolapset. Shinyangan alueella Luoteis-Tansaniassa on jopa Tansanian mittakaavassa paljon albiinoja. Tuolla alueella perinteinen kansanuskonto ja noituuden pelko vaikuttavat edelleen vahvasti ihmisten arkeen. Uskomusten mukaan albiinojen elimissä on parantavaa voimaa. Tansanian hallituksen ponnisteluista huolimatta vuosittain monia albiinoja tapetaan ja vammautetaan.

Lähetysseuran työllä halutaan vaikuttaa siihen, että lapsia ei keräiltäisi kylistä albiinokeskuksiin, vaan he voisivat palata turvallisesti kotiin. Kristillisen sanoman avulla vaikutetaan siellä, missä vahingolliset perinteet vielä saavat rehottaa.

Albiinot kokevat vainoa ja syrjintää

Albiinot ovat vaaleaihoisia ja -hiuksisia perinnöllisen pigmenttipuutoksen vuoksi. He ovat erityisen herkkiä auringonvalolle, kärsivät likinäköisyydestä ja usein heillä on myös vakavia kuulo-ongelmia. Tämän vuoksi albiinolasten koulunkäynti monesti estyy. Hanke tuo tähän helpotusta tarjoamalla erityisopetusta.

Vaarassa olevia albiinolapsia etsitään ja heidän tilanteensa kartoitetaan. Ensisijainen pyrkimys on aina se, että lapsi voi asua kotonaan. Taikauskoisissa kylissä tämä ei useinkaan ole mahdollista lapsen ja perheen turvallisuuden takia. Tällöin lapsen suojelua ja etu on, että hänet sijoitetaan albiinokeskukseen.

Shinyangan albiinokeskus

Shinyangan keskuksessa on paikkoja 120 lapselle, mutta lapsia on 407. Heistä suurin osa on albiinoja.Vanhemmat tuovat lapset sinne leikki-ikäisinä. He pelkäävät, että kävelemään oppinut albiinolapsi ryöstetään kotoa ja tapetaan, jotta hänen jäseniään voidaan käyttää noituusrituaaleissa.

Hyvin harvat vanhemmat käyvät tapaamassa lapsiaan keskuksessa. Kaikesta on puutetta, ja henkilökunnan määrä on vähäinen. Eri tahoilta tulevan avun turvin keskukseen on hankittu muun muassa moskiittoverkkoja, sänkyjä, petivaatteita ja pieni terveydenhoitajan vastaanottopiste. Rakennuksia on korjattu. Pastori Julia Celestine neuvoo keskuksen tyttöjä hygienia- ja turvallisuusasioista.

Suomen Lähetysseuran Lasten Pankin tuella pahimmat epäkohdat on saatu korjattua.

Pastori Julia Mutungi Celestineon järjestänyt apua vainotuille albiinolapsille. ”Meidän täytyy taistella vahvemmin albiinojen vainoa vastaan. Kirkko tekee jotain asian eteen, mutta ei tarpeeksi. Tarvitsemme koulutusta, lähetystyötä, vaikuttamistyöstä ja ihmisten voimaannuttamista fyysisesti, hengellisesti ja taloudellisesti”, Julia pohtii.

www.suomenlahetysseura.fi

Ompeluluokassa harjoitellaan ahkerasti.

Onnellinen opiskelija, Deborah Madaha on saanut ompelukoneen opiskelun päätteeksi.

Leokadia Balyehele ompeli itselleen mekon jo kahden päivän opiskelun jälkeen. Kirkon järjestämä nuorten naisten ammattikoulutus on osa Lähetysseuran tukemaa hanketta, jonka tavoitteena on levittää oikeaa tietoutta albinismista ja parantaa albinismin kanssa elävien ihmisten asemaa Tansaniassa.

Koulutukseen päätyminen oli jännittävä tapahtumasarja. Kirkon projektiin Shinyangassa etsitään albinistisia tyttöjä ympäröivistä kylistä, koska monesti heitä ei ole lähetetty kouluun. Heidän kykyihinsä ei uskota, tai heitä pidetään kotona sieppausten ja väkivallan pelossa.

Leokadia kertoi, miten päätyi koulutukseen:

"Kylämme ihmisoikeusaktivisti soitti ja kertoi, että pääsen opiskelemaan, jos haluan. Hän myös kysyi, tunnenko muita albinismin kanssa eläviä. Kerroin, että haluan tulla ja otan ystäväni mukaan.”

Leokadian kolmen kuukauden kurssi päättyy kesäkuun 2019 lopussa. Kotiin palatessaan hän saa mukaansa tarvikkeita, joilla pystyy aloittamaan ompelijan työt ja pystyy näin työllistämään itsensä ja osoittamaan ympäristölleen,

Näillä Lähetysseuran tukemilla kolmen kuukauden kursseilla on koulutettu yhteensä jo 48 tyttöä, joilla on albinismi.