Tansanian albiinolapset

Rippikoulu- ja nuorisotyön uusi kummikohde on Tansanian albiinolapset. Shinyangan alueella Luoteis-Tansaniassa on jopa Tansanian mittakaavassa paljon albiinoja. Tuolla alueella perinteinen kansanuskonto ja noituuden pelko vaikuttavat edelleen vahvasti ihmisten arkeen. Uskomusten mukaan albiinojen elimissä on parantavaa voimaa. Tansanian hallituksen ponnisteluista huolimatta vuosittain monia albiinoja tapetaan ja vammautetaan.

Lähetysseuran työllä halutaan vaikuttaa siihen, että lapsia ei keräiltäisi kylistä albiinokeskuksiin, vaan he voisivat palata turvallisesti kotiin. Kristillisen sanoman avulla vaikutetaan siellä, missä vahingolliset perinteet vielä saavat rehottaa.

Albiinot kokevat vainoa ja syrjintää

Albiinot ovat vaaleaihoisia ja -hiuksisia perinnöllisen pigmenttipuutoksen vuoksi. He ovat erityisen herkkiä auringonvalolle, kärsivät likinäköisyydestä ja usein heillä on myös vakavia kuulo-ongelmia. Tämän vuoksi albiinolasten koulunkäynti monesti estyy. Hanke tuo tähän helpotusta tarjoamalla erityisopetusta.

Vaarassa olevia albiinolapsia etsitään ja heidän tilanteensa kartoitetaan. Ensisijainen pyrkimys on aina se, että lapsi voi asua kotonaan. Taikauskoisissa kylissä tämä ei useinkaan ole mahdollista lapsen ja perheen turvallisuuden takia. Tällöin lapsen suojelua ja etu on, että hänet sijoitetaan albiinokeskukseen.

Shinyangan albiinokeskus

Shinyangan keskuksessa on paikkoja 120 lapselle, mutta lapsia on 407. Heistä suurin osa on albiinoja.Vanhemmat tuovat lapset sinne leikki-ikäisinä. He pelkäävät, että kävelemään oppinut albiinolapsi ryöstetään kotoa ja tapetaan, jotta hänen jäseniään voidaan käyttää noituusrituaaleissa.

Hyvin harvat vanhemmat käyvät tapaamassa lapsiaan keskuksessa. Kaikesta on puutetta, ja henkilökunnan määrä on vähäinen. Eri tahoilta tulevan avun turvin keskukseen on hankittu muun muassa moskiittoverkkoja, sänkyjä, petivaatteita ja pieni terveydenhoitajan vastaanottopiste. Rakennuksia on korjattu. Pastori Julia Celestine neuvoo keskuksen tyttöjä hygienia- ja turvallisuusasioista.

Suomen Lähetysseuran Lasten Pankin tuella pahimmat epäkohdat on saatu korjattua ja Lähetysseuran Mikko ja Pia Pyhtilä vierailevat keskuksessa säännöllisesti.

Pastori Julia Mutungi Celestineon järjestänyt apua vainotuille albiinolapsille. ”Meidän täytyy taistella vahvemmin albiinojen vainoa vastaan. Kirkko tekee jotain asian eteen, mutta ei tarpeeksi. Tarvitsemme koulutusta, lähetystyötä, vaikuttamistyöstä ja ihmisten voimaannuttamista fyysisesti, hengellisesti ja taloudellisesti”, Julia pohtii.

www.suomenlahetysseura.fi