Joulutervehdys Hongkongista

Lokakuun lopussa kovimpien helteiden vihdoin taittuessa miellyttävään kesäilmaan, Hongkongissa alkaa valmistautuminen joulukauteen. Kaupungin liikekeskustan pilvenpiirtäjien kylkeen kiinnitetään mitä koristeellisimpia ja kirkkaampia jouluvalovirityksiä.

Havahduin vuodenajan vaihdokseen viisuminhakureissulla. Valmistauduin loka-marraskuun vaihteen työmatkaan Manner-Kiinaan hakemalla Kiinan viisumia Tsimshatsuin kauppakeskustassa sijaistevan ostoskeskuksen matkatoimistosta. Astuttuani pieneen matkatoimistoon virkailija passittikin minut nopeasti ulos. Olin unohtanut hankkia passikuvan, mutta sellaisen Kiinan hyväksymän kuvan saisi kuulemma nopeasti hankittua vastapäisestä tavaratalosta. Niinpä marssin nopeasti aukion halki.

Neljän meren -tavaratalon perimmäiseltä pikkukäytävältä löytyi kuin löytyikin pieni valokuvastudio. Käytävän varrelle pystytetystä kauppapisteestä sai ostaa myös matkamuistoja ja juomavettä. Itse kuvaus sujui hyppäämällä jakkaran päälle ja matkamuistokauppiaan tarkkoja ohjeita seuraten. Kiinan viranomaisilla onkin tiukat vaatimukset kuvien suhteen: mm. ei silmälaseja, ei korvakoruja, ei kaulakoruja, korvien pitää näkyä. Viiden minuutin päästä kipitin taas aukion halki, kuvat mukanani.

Yhä paahtavalta tuntuva aurinko häikäisi silmiäni, mutta satuin katsahtamaan ylös. Torin laidalla sijaitsevan lasitalon pinnalta erottautui valtava metallikehikko. Erotin kehikosta ensin maapallon, sitten kyyhkyset ja lopulta tekstin ”peace”. Hetki oli pysähdyttävä.

Astuin muutaman askeleen taaksepäin, jotta saisin kyseisestä jouluvalokehikosta ja ympäröivästä tilanteesta kuvan. Päivä oli mitä kaunein ja katukuva tavanomainen. Jopa jouluvalokehikko kuvineen ja teksteineen oli tuttu symboleineen. Mutta hetki oli pysähdyttävä, kuten joulun sanoman tulisikin olla.

Jos katsoi tarkemmin ympäristöä, huomasi ettei kaikki ollut kuitenkaan ennallaan. Jos aisti tarkemmin tunnelmaa, huomasi ettei kaikki ollut tavanomaista. Aukion laidalla olevien liikkeiden julkisivuja oli töhritty spray-maalilla. Ravintolan ikkunat oli rikottu. Poliisi oli sulkenut lähimmän metropysäkin sisäänkäynnit.

Hongkongissa näyttää pintapuoleisesti samalta kuin ennen. Mutta tosi asiassa kaikki on muuttunut.

Viimeisten kuuden kuukauden ajan kaupunki on ollut järisyttävien poliittisten ongelmien alla. Kesäkuussa yli kaksi miljoonaa hongkongilaista marssi vastustaakseen kaupungin hallintojohtajan ajamaa luovutuslakia. Sen jälkeen mielenosoituksista on tullut arkipäivää ja väkivaltaisista yhteenotoista radikaaleimpien protestoijien ja poliisin välillä jokaviikkoisia.

Rauhan sanoma on pysäyttävä.

Eriävien näkemysten, yleistyvien riitojen ja rajujen kamppailujen sekasorrossa on vaikea nähdä eteenpäin. Kuitenkin jouluna katse kohdistuu avuttomaan vauvaan, eläinten ympäröimään seimeen. Ihmeeseen, joka on tullut keskuuteemme. Siitä voimme löytää toivon, ja rauhan.

”Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.”

- Matteus 1:23

 

Upu & Jan-Eerik Leppänen 2019