Hongkong

Upu ja Jan-Eerik Leppänen palasivat toukokuussa kotimaanjaksolle Hongkongista, jossa he työskentelivät kaksi työkautta (2013-2020) Suomen Lähetysseuran lähettämänä. 

KEITÄ OLEMME?

Helsingistä kotoisin olevien Upun ja Jan-Eerikin yhteinen polku alkoi antropologiaan ja Aasiaan liittyvien yliopisto-opintojen myötä. Molemmat ovat valmistuneet Helsingin yliopistosta yhteiskuntatieteisiin liittyvistä koulutusohjelmista ja toimineet järjestö-, tutkimus- ja koulutusalan tehtävissä.

Ennen Hongkongia Upu ja Jan-Eerik olivat ehtineet asua jo lukuisissa Aasian ja Euroopan maissa. Aasialaisten kulttuurien lisäksi heitä kiinnostaa matkustaminen, kirjallisuus, ruokakulttuuri ja kaikenlainen vesiurheilu. Pariskunnalla on kolme alle 12-vuotiasta lasta.

TULEVA TYÖALUE: Suomi

Kolmen Lähetysseuran työkauden (Kambodzha 2009-2013, Hongkong 2013-2016, 2018-2020) jälkeen perhe palasi Suomeen pidempää kotimaanjaksoa (2020-2022) varten. Pariskunnan kaksi vanhinta lasta on kouluikäisiä ja kahden vuoden kotimaanjakson tavoitteena onkin vahvistaa kotimaan kielellistä ja kulttuurillista tuntemusta. Perheen kuopus on vielä päiväkodissa.

Kotimaanjakson aikana Upu ja Jan-Eerik toimivat lähetystyöntekijöinä Lähetysseuran seurakuntayhteyksien ja varainhankinnan osastolla.

Seuraava ulkomaantyökausi alkaa heinäkuussa 2022.

MITÄ TEEMME JA MIKSI?

Hongkongissa Jan-Eerik toimi kiinalaisen työalueen aluepäällikkönä ja Upu aluetiedottajana. Heidän toimipisteensä sijaitsi Hongkongin miljoonakaupungin keskustassa, mutta työhön sisältyi säännölliset matkat ympäri Manner-Kiinaa ja Taiwania. Perheen koululaiset kävivät kansainvälistä, kristillistä, englanninkielistä koulua ja kuopus oli vielä kotihoidossa.

Kiinan kieli ja kulttuuri oli Jan-Eerikille ja Upulle tuttu jo entuudestaan sekä yliopisto-opintojen teoriatasolla että käytännöntasolla aiempien matkojen kautta. Kiinankielinen alue on monin tavoin kiehtova ja ristiriitainenkin. Sieltä löytyy uutiskuvien välittämää suurkaupunkien vaurautta, mutta myös syrjäkylien armotonta köyhyyttä. Hongkongia on kuvailtu portiksi Kiinan ja lännen välillä – Lähetysseurakin on toiminut kiinankielisellä alueella Hongkongista käsin jo vuosikymmenten ajan. Leppästen perhe asui Hongkongissa historiallisena aikana, jolloin laajat hallituksen vastaiset mielenosoitukset kantautuivat suomalaisiinkin uutisotsikkoihin ja jolloin kaupunki johti taistelua koronavirusta vastaan.