Rippikoulut

"Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen matka, jonka aikana nuori vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on Pyhässä kasteessa otettu."

Rippikoululaisia leikkimässä jännittävää leikkiä

Tervetuloa Janakkalan seurakunnan rippikoulusivuille!

Näiden sivujen tarkoituksena on antaa tietoa rippikoulusta. Jokainen
rippikoululainen saa paperipostina kaiken tarpeellisen tiedon rippikoulun käyntiinsä liittyen. Näillä sivuilla ei ole siis pakko käydä, mutta silloin kun leirikirje tms. on sattunut hukkumaan, voit tarkistaa tiedot täältä netistä!

Rippikouluun ilmoittaudutaan sinä vuonna, jolloin täytetään 15 vuotta. Tätä nuoremmat voivat hakea kirkkoherralta rippikoulun käymiseksi erityisluvan, mikäli tähän on painavia syitä, kuten koulun aloittaminen 6-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole.

Nuori voi osallistua rippikouluun, vaikka ei kuuluisi kirkkoon ja vaikka häntä ei olisi lapsena kastettu. Konfirmaatioon voi osallistua kuitenkin vain rippikoulun käynyt, kastettu kirkon jäsen. Kastamattomat nuoret kastetaan yleensä rippikoulun yhteydessä, mikäli he haluavat tulla konfirmoiduiksi. Alle 18-vuotias tarvitsee kirkkoon liittymiseen huoltajansa suostumuksen.

Rippikoulu pähkinänkuoressa

Rippikoulu kestää reilut puoli vuotta. Jokaisen rippikouluryhmän oppivelvollisuus on 80 oppituntia. Näihin tunteihin sisältyvät seurakuntaan tutustumiskäynnit, etukäteistunnit ja rippikoulun aikana pidettävät oppitunnit. Tutustumisjakson aikana pääset perehtymään seurakunnan elämään ja eri toimintamuotoihin. Rippikoulun oppitunneilla perehdytään niihin perusteisiin, joiden varaan seurakunnan elämä ja toiminnat rakentuvat. Opetuksessa perehdytään kristinuskon keskeisiin kysymyksiin, sekä elämän ja aikuistumisen tuomiin haasteisiin. Rippikoulu on yhteisen pohtimisen, etsimisen ja löytämisen aikaa. Rippikoulu huipentuu rippileiriin. Janakkalan seurakunta järjestää rippileirejä lähellä omassa leirikeskuksessa Rantalahdessa ja kauempana, saaristossa Högsårassa ja pohjoisessa Kuusamossa tai Saariselällä. Rippikoulun voi käydä myös ilman leirijaksoa, päiväkouluna.

Rippijuhlista ja konfirmaatiosta on lisää tietoa sivulla Perhejuhlat.

Ilmoittautuminen

Seuraavan vuoden rippikouluikäinen seurakunnan jäsen saa edellisenä syksynä kotiin kirjeen, jossa on rippikouluesite ilmoittautumislomakkeineen. Rippikoulun ilmoittaudutaan täyttämällä lomake yhdessä huoltajan kanssa.Täytetty ja allekirjoitettu lomake palautetaan Tervakosken ja Turengin yläkouluilla oleviin postilaatikkoihin tai tuodaan/lähetetään postitse seurakuntatoimistoon.

Syksyllä seurakunnan työntekijät käyvät myös Tervakosken ja Turengin yläkouluilla kertomassa rippikouluista 8. -luokkalaisille. Nuori saa tietoa rippikoulusta, vaihtoehdoista, hinnoista, aikatauluista ja ilmoittautumisesta.

Rippikoulun ja konfirmaation antamat oikeudet

Rippikoulun käyminen antaa oikeuden

• kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen
  • äänestää 16-vuotiaana kirkollisissa vaaleissa

Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat lisäksi oikeuden

• käydä itsenäisesti ehtoollisella
  • olla kummina
  • asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi kirkollisissa vaaleissa

Isoseksi?

Rippikoulun käyneille nuorille järjestetään isoskoulutusta, joka antaa tietoa seurakunnan toiminnasta ja valmistaa isosen hienoon ja vaativaan tehtävään. Lisätietoa saat nuorisotyönohjaaja Taija Kivistöltä.

Kerhonohjaajaksi?

Omille taidoille löytyy käyttöä myös kerhonohjauksen parissa. Nuoret ohjaavat alakouluikäisten lasten kerhoja pareittain. Kerhonohjaajakurssille toivotetaan tervetulleeksi asiasta kiinnostuneita rippikoulun käyneitä nuoria. Kurssin käyneillä on mahdollisuus päästä myös lastenleireille isoseksi. Lue lisää täältä

Aikuisrippikoulu

Jäikö rippikoulu aikanaan käymättä? Haluatko liittyä kirkkoon? Janakkalan seurakunta tarjoaa mahdollisuuden käydä aikuisrippikoulua. Lisätietoa saat seurakunnan aikuistyöstä vastaavalta papilta.

Taija Kivistö

Henri Koskinen